Zlatni jubilej 50. obljetnice svećeništva, u koju je utkano i 15 godina biskupskog služenja, mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup proslavio je u nedjelju 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije.

Katedralu su ispunili brojni župljani, među kojima i nositelji vlasti – gradonačelnik Petar Krmpotić i župan Milan Kolić sa svojim suradnicima. Uz pozdrav župnika i dekana mons. Mile Čančara, čestitkama se pridružila i Maja Serdar koja je u ime vjernika podsjetila na pastoralna nastojanja biskupa Bogovića, ali i njegovo zalaganje za istraživanje povijesti našega naroda i Crkve u Hrvata, osobito za žrtve rata i poraća koje su u nevinom stradanju zaslužile ljudsku počast i križem obilježen grob.

Zlatomisnik Bogović u propovijedi je govorio o dva ogledala u koja se na dan svoje zlatne mise treba ugledati te se upitao što je važno za vodstvenu ulogu u Crkvi, kako danas treba gledati na prijeđen put. Prvo je odgledalo ljubav: “Ljubav je prvo ogledalo onima koji u Crkvi imaju vodstvenu ulogu. Petar je očito ljubio Isusa: skočio je iz lađe i potrčao k njemu kad ga je ugledao; ali ga je i zatajio… Petar je ljubio Isusa, ali su dolazile do izražaja i njegove ljudske slabosti. Tek kada je primio dar odozgo, dar Duha Svetoga, mogao je krenuti svijetom”, kazao je biskup Bogović i istaknuo da je drugo ogledalo u koje se svaki svećenik treba ugledati na kraju svoga puta riječi apostola Pavla: “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao”.

Zahvaljujući svima koji su na putu svećeništva pridonijeli: “Sjećam se mnogih koji su me svojim primjerom upućivali na taj put. Zahvaljujem Bogu što sam ih našao u krugu svoje obitelji, među rodbinom, među svećenicima i časnim sestrama, među običnim vjernicima… Zahvaljujem Bogu što danas mogu slaviti 50. godišnjicu svećeništva i 15 godina biskupstva. Zahvaljujem svima koji su se trudili oko ove proslave i vama koji ste došli ovamo da se i ovaj put zajedno molimo i Bogu zajedno zahvaljujemo.”

Na kraju mise pjevanim gromoglasnim “Tebe Boga hvalimo”, vjernici su zahvalili Bogu za biskupa Bogovića i za mnoge milosti koje su po njegovom svećeničkom i biskupskom djelovanju primili. Članica zbora Ankica Rudelić recitirala je na kraju pjesmu posvećenu biskupu i njegovom zlatnom jubileju, zbor je otpjevao dvije skladbe. Mladi bračni par Ana i Marijan Jelić predali su biskupu kao dar “ličku košaru”, članica zbora Ana Vrban cvijeće, a Marko Krpan predao je zlatni kalež.

(rm / gk)