Zmajevi nad Gackom

0

Deset zmajeva tijekom subote i nedjelje u nebeskim prostranstvima iznad Gacke doline širilo je krila, ostavljajući uzdahe oduševljenih stanovnika Gacke.

Nije riječ o bilo kakvim zmajevima, već o onima koje pokreću motori. Naime, temeljem tri godine zajedničke suradnje u subotu je u zrakoplovnu bazu Otočac, na Špilniku, sletjelo deset motornih zmajeva iz Mađarske (Sombotey) i Preloga.

Riječ je osuradnji i prijateljstvu koja se ostvaruje kroz tri godine. Ove godine sa deset motornih zmajeva u Gacku su dolinu sletjeli prijatelji iz Mađarske i Preloga koji su učesnici relija  kazao je predsjednik Zmajarskog kluba  Gacka iz Otočca, ujedno i pilot Toni Dujmović.

Flota od deset zmajeva svoju letačku rutu prilagodila je vremenskim uvijetima, tako da je nedjeljna ruta bila Otok Brač, Sinj, Otočac, i to sve u jednom letu. U zrakoplovnoj bazi u Otočcu Toni Dujmović osigurao je gorivo za let te uobičajenu dobrodošlicu i druženje.

Ono što svakako treba izdvojiti da se vrijednost jednog motornog zmaja koji je boravio u Otočcu kreće od 45.000-60.000 eura.

Toni Dujmović dodaje da je u stvari ovo bio posjet mađarske letačke elite, što će zasigurno popularizirati ovaj sport, ali i svojevrstan hobi među brojnim stanovnicima Gacke doline te pridonijeti populariziranju i uvažavanju otočke zrakoplovne luke koja će zasigurno biti itekako primamljiva u turističke svrhe. Bila je to i prigoda da se potpiše i povelja prijateljstva između Zmajarskog kluba Gacka Otočac te klubova iz Mađarske i Preloga.

H.J./ Grad Otočac