Značajan jubilej „težak“ 250 godina

Foto: Spomen ploču nedaleko nekadašnje lugarnice na Oštarijama otkrili su pomoćnik ministra poljoprivrede Domagoj Križaj i Luka Radošević, savjetnik i inženjer šumarstva iz Gospića u mirovini

BAŠKE OŠTARIJE – Prije četvrt tisućljeća, u svega nekoliko dana niknule su po Hrvatskoj tri šumarske kuće: u Baškim Oštarijama, Krasnu i na Petrovoj gori. Bile su u to doba prvi znak organizirane skrbi o šumama, tom neprocjenjivom prirodnom bogatstvu čije vrijednosti blagujemo i danas. U spomen na taj važan događaj danas je na mjestu jedne od tih šumarija otkrivena spomen-ploča i priređena prigodna svečanost.
U ime Općine Karlobag govorila je izaslanica načelnika Tomislava Jurković. Nakon pozdravnih riječi istaknula je nekoliko detalja o povijesti šumarije Oštarije, prenijela sudionicima svečanosti nekoliko crtica o životu na ovom velebitskom prijevoju, ali i pragmatične probleme s kojima se danas susreću drvoprerađivači na području Općine Karlobag i Ličko-senjske županije zbog nedostatka drvene mase neophodne za rad pilana i prerađivačkih pogona. Predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić istaknuo je ugodno iznenađenje današnjom manifestacijom.
-Rijetko koja struka u Hrvatskoj ima 250 godina kontinuiranog djelovanja poput šumarske. Tada su osnovane prve tri šumarije Karlovačkog generalata. Nepravedno je da su dvije šumarije, ona na Krasnu i na Petrovoj gori, već dobile obilježja, pa danas tu malu „nepravdu“ ispravljamo na Oštarijama. Danas smo ovdje okupili gotovo sve dijelove aktualnih šumarskih institucija. Ugodno sam iznenađen današnjim programom i iskreno zahvaljujem Hrvatskom šumarskom društvu ogranku Gospić na ovako kvalitetnoj organizaciji, moram priznati daleko iznad mojih očekivanja, zaključio je Vlainić. U ime gospićkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva govorila je predsjednica Mandica Dasović.
-Spomen-ploča nas podsjeća na otvaranje Šumarije iz 1765. godine kada je sve ovo pokrenula tadašnja carica Marija Terezija, kako bi se uveo red u šume Karlovačkog generalata. Cijelu ovu godinu obilježavamo kao podsjetnik na 250 godina Hrvatskog šumarstva. Već su održane brojne manifestacije, a pokrovitelj Hrvatskih dana šumarstva je osobno predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja nam je za današnju prigodi uputila jedno doista predivno pismo u kojemu nam čestita ovaj značajan jubilej, ali nam daje i motivaciju da kao struka i dalje dademo svoj doprinos očuvanju ovog prirodnog bogatstva. U svemu su s nama Hrvatske šume, Šumarski fakultet i cijeli niz institucija čije su djelatnosti vezane uz šumarstvo. Moram ovdje spomenuti Bogolava Kosovića, šumara iz onoga doba koji je živio u Ličkom Novom. Ostavio je dubok trag u struci. Jučer je u Otočcu promovirana njegova stručna knjiga „Prvi šumarski stručni opis šuma na Velebitu i Velikoj kapeli, od dalmatinske međe do Mrkoplja i Ogulina“ , s ponosom je istaknula Mandica Dasović. Uz brojne visoke uzvanike svečanosti je nazočio i Domagoj Križaj, pomoćnik ministra poljoprivrede. U umjetničkom  dijelu programa nastupili su operna pjevačica Nikolina Pinko Behrends, uz klavirsku pratnju Ivana Penicka. Bio je danas na Bašlim Oštarijama kao i uvijek odlični Pjevački zbor „Degenija“ Odjela za nastavničke studije u Gospiću, pod ravnanjem prof. Tvrtka Sarića. U znak sjećanja na ovaj značajni jubilej iz zraka je snimljena još jedna iz serijala milenijskih fotografija.

L. O.

Nastavak ispod oglasa