Dan planeta zemlje i Dan Grada Senja Nacionalni park Sjeverni Velebit obilježit će sutra i u nedjelju znanstveno-stručnim skupom pod nazivom »Posebne vrijednosti dubokog krša«.

Na skupu će sudjelovati oko 150 sudionika, a bit će prezentirana 43 znanstvena ili stručna rada autora iz 23 ustanove koje se bave znanstvenim istraživanjima, zaštitom prirode i upravljanjem prirodnim vrijednostima u kršu te iz 14  speleoloških ili biospeleoloških udruga iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Organizatori skupa su Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit, Speleološki odsjek PDS Velebit, Speleološki odsjek HPD Željezničar, Speleološki klub Samobor i Hrvatsko biospeleološko društvo, a pokrovitelji su JU Nacionalni park Sjeverni Velebit, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatski speleološki savez.

Ideja skupa nije samo dati pregled dosadašnjih spoznaja o kršu koji prekriva preko 50% Hrvatske, već potaknuti nove ideje i istraživanja kako bi se uspostavilo bolje vrednovanje i upravljanje posebnim prirodnim vrijednostima, ali i vodnim i drugim resursima koji se na tom području nalaze.

Posebnost Velebita su duboke jame, krški fenomeni koji istraživačima pružaju neposredan uvid u geološka, geomorfološka, mikroklimatska, hidrološka i biološka svojstva na dubinama od stotinu do više od 1400 metara. Zbog kompleksnosti i otežanog pristupa, do sada je u svijetu izvedeno malo znanstvenih istraživanja dubokih jama, ali i dubokog krša općenito.

LO/PP