U Ličkom Lešću je danas, u organizaciji Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda – Otočac održan “11. znanstveno stručni skup o autohtonim vrstama krša”.
Zamjenicu župana Ličko senjskog Ivanu Tomaš, predsjednika GV Otočca Slavena Prpića, zamjenika gradonačelnika Otočca Nenada Jankovića, potpredsjednike GV Otočca Josipa Grčevića i Jelenu Janjatović kao i direktore javnih poduzeća, pozdravio je ravnatelj Hrvatskog Centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda – Otočac Denis Lončar. Zahvalio je znanstvenicima, predavačima sa Instituta Ruđer Bošković, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodno slovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te iz HGK ŽK Otočac.

Denis Lončar
Denis Lončar

„Ugodno je i prije svega imati čast čuti i vidjeti radove na kojima ste naporno radili proteklu godinu dana, stoga vam hvala što ste svoje radove odlučili prezentirati upravo ovdje, u Otočcu, odnosno Ličkom Lešću, u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda. Posebno ističem da danas imamo predavača iz Otočca, dr. Josu Brajkovića, sa temom „Ekonomičnost modela pčelarenja u Gackoj“ i to je prvi put da predavač iz lokalne sredine ima predavanje na našem skupu“ – kazao je Denis Lončar te zahvalio na organizaciji znanstveno stručnog skupa gradu Otočcu, Institutu Ruđer Bošković, HGK ŽK Otočac te Biciklističkom klubu „Barkan“ Otočac koji je dao svoje bicikle na korištenje kako bi se mogli poslije radnog dijela baviti sportom i rekreacijom.
Zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković istaknuo je da su kao suorganizatori iznimno zadovoljni ciljem, zbog kojeg je osnovan Centar, zbog te povezanosti znanstvenih istraživanja, znanstvenih radova sa praksom.
„Kad je riječ o održivosti Centra, nismo baš zadovoljni, iz razloga što bi trebalo poraditi na tome da Centar bude samoodrživ. Bilo je razmišljanja i o komercijalnom djelu, o ideji izgradnje male hidroelektrane, no to su sve zamisli i ideje. U budućnosti svakako moramo razmišljati o samoodrživosti Centra“ – kazao je zamjenik gradonačelnika Nenad Janković.
Zadovoljstvo je vidjeti draga lica sa Instituta Ruđer Bošković, i da se bar jednog godišnje vidimo na ovakvim skupovima. Mi smo ovdje nazočni prvenstveno da vam pružimo potporu, znak prijateljstva, razumijevanja za trud. Na žalost ovo je društveno malo prepoznato i najmanje prihvaćeno i u konačnici djeluje kao da se podrazumijeva vaš trud i vaša borba za održivost uopće pojma krša i naše autohtone pastrve i rakova. Svi koji su i malo pratili vaš rad ovih zadnjih godina znaju kako je to mukotrpan i težak posao, kako je tu potrebno uložiti zaista puno truda, počevši od tipizacija naše pastrve pa do svega ovoga o čemu će danas biti riječi. Ovaj Centar je jedan od prvih projekata uopće realiziran na području grada Otočca iz sredstava EU, što će se u budućnosti uvjerena sam prepoznati, sav trud koji je u centar uložen i da će se raditi na tome da se Centar proširi i uvrsti na kartu Hrvatske, kao nešto što je vrlo bitno za posjetiti, kazala je zamjenica župana Ličko senjskog Ivana Tomaš, čestitajući na organizaciji 11. znanstveno stručnog skupa.

D.P.