Foto: Dnevnik.hr

Na Zrću se naveliko koriste ampule dušičnog oksida, takozvanog plina “smijavca”. Riječ je o legalnim ampulama koje partijanerima služe kao zamjena za opijate.

Ujutro se odbačene ampule mogu vidjeti po ulici.

“Postoji dobra volja, moramo iskristalizirati još nekakve pravne nedoumice, ja vjerujem da će se već i ovu godinu donijeti nekakva mjera. Ali sam gotovo uvjeren da će dogodine te ampulice biti na listi zabranjenih”, kaže gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Može izazvati srčani udar i komu

O sigurnosti u Novalji od ove se godine brine i Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a, kojeg je angažirala gradska uprava. On je večeras u Dnevniku Nove TV otkrio koliko ampule mogu biti opasne.

“Prvo da kažem, moj posao u Gradu Novalji nije samo bavljenje smijavcem. Moj posao je prije svega stanje sigurnosti. A jedan od segmenata problema jesu upravo te ampule koje su ispunjene tzv. smijavcem. Smijavac sam po sebi nije baš tako smiješna droga. Ona je možda smiješna onome tko je konzumira. Radi se o anestetiku koji izaziva sve one simptome koje izaziva dušični oksid kao anestetik”, kaže Bertina.

“Pa po meni i po onome što kažu stručnjaci u svijetu, a rekao je i dr. Bagarić, plin je vrlo opasan. I nakon prve konzumacije i nakon 20. konzumacije može izazvati komu, srčani udar, moždani udar itd.”, dodaje.

Ampule se kupuju legalno, dostupne su na svakom koraku.

“S obzirom da nije ishođena zabrana smijavca, ajmo ga tako nazvati, nažalost, imali ste i sami priliku vidjeti, Novalja je puna bombica, odnosno ampula i konzumenata upravo tog plina”, kaže.

L.O./I