Žrtva Josipa Jovića kao luč obranjene slobode

Kod spomen-obilježja podignutom na mjestu pogibije Josipa Jovića u NP Plitvička jezera danas se poklonila Hrvatska. Obilježavanje 26. godišnjice tragične smrti toga mladića neraskidivo je vezano uz Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Josip je poginuo u izravnom sukobu s paravojnim pobunjeničkim skupinama u ranim jutarnjim satima 31. ožujka 1991., na blagdan Uskrsa, kada su specijalne postrojbe MUP-a oslobađale NP Plitvička jezera. Josip je bio prvi poginuli hrvatski branitelj koji je darovao svoj mladi život u samo praskozorje Domovinskog rata. Ova junačka pogibija i taj povijesni događaj urezali su se u kolektivno sjećanje cijele Hrvatske kao „krvavi Uskrs“.

Komemoracija je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Uz svečani postroj policije vijenac je najprije položila obitelj Jović, a potom Josipovi suborci i predstavnici Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Njihov vijenac nosili su učenici OŠ Plitvička jezera. U ime državnog vrha vijenac su položili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, general Damir Krstičević, ministar obrane i osobni izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zajedno s ministrom branitelja Tomom Medvedom, ministrom MUP-a Vlahom Orepićem, gl. ravnateljem Policije Markom Srdarevićem i generalom Mirkom Šundovom, načelnikom GSOS RH. Slijedilo je izaslanstvo udruga sudionika akcije „Plitvice ’91.“. Vijenac je položilo izaslanstvo u kojemu su bili župan ličko-senjski Milan Kolić, predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Žebrnja, načelnik Općina Plitvička Jezera Boris Luketić i načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić.

Nastavak ispod oglasa

O povijesnim dosezima akcije na Plitvičkim jezerima govorio je Stjepan Cifrek, predsjednik Udruge sudionika akcije „Plitvice“. Kako je istaknuo sudionicima te akcije, kao braniteljima iz Domovinskog rata, zajednička je bila ljubav prema Domovini, hrabrost i odlučnost da se suprotstave daleko bolje naoružanom neprijatelju koji je od samog početaka sijao smrt i mržnju. Ministar Vlaho Orepić podsjetio je kako je hrvatska policija bila prva na braniku Domovine, a Josip Jović prvi među jednakima. Ministar Orepić je podsjetio kako je Domovinskog rata poginulo više od 700 hrvatskih policajaca, dok ih je 3 200 ranjeno.

Govor ministra obrane i izaslanika premijera, generala Damira Krstičevića bio je u više navrata prekidan pljeskom okupljenog mnoštva. General koji je cijelo vrijeme rata bio na prvim crtama bojišta zahvalio se svima koji štuju svaku hrvatsku žrtvu i neokaljani Domovinski rat.

-Ova komemoracija nas boli, ali budi ponos i sjećanje na dane kada je opstojnost Hrvatske i hrvatskog naroda bila na kušnji. Bilo je biti ili ne biti. Pobijedili smo zahvaljujući herojima poput Josipa, čovjeka koji je prihvatio poziv Domovine i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Opstanak naše mlade države ovisio je o njezinim sinovima i kćerima. Jedan od njih kojemu nisu trebali službeni pozivi bio je i naš Josip Jović. Bio je dio časne i ponosne hrvatske mladosti pred kojom nije postojala prepreka koju ne može savladati. Istinu o Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatske nikada ne smijemo zaboraviti niti zanijekati, prešutjeti… Ne smijemo se umoriti od čuvanja istine i vrijednosti Domovinskog rata jer nam to Josip i tisuće Josipa nikada ne bi oprostili. Josip i svi naši branitelji su pokazali kako se bori za Hrvatsku i kako se Hrvatska voli. Zato je naša zajednička zadaća graditi bolju Hrvatsku koju su naši prijatelji sanjali, rekao je general Damir Krstičević. Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov podsjetio je na događaje koji su nagovještavali koliko će biti težak i krvav Domovinski rat.

-Danas je spomen, danas je dan hrvatskog ponosa i dan uspjeha prve policijske akcije koja se dogodila ovdje u Plitvičkim jezerima. U ono vrijeme samo je naša Policija imala tu snagu i moć da bi se oduprla neusporedivo bolje naoružanom neprijatelju. Najveće vrijednosti i najjače oružje naših branitelja, pa tako i Josipa Jovića, u to vrijeme bilo je domoljublje i želja za slobodom Hrvatske. Mi nemamo pravo zaboraviti niti jednu hrvatsku žrtvu jer su upravo te žrtve najzaslužnije za stvaranje neovisne Hrvatske, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović također je bio učestalo prekidan glasnim pljeskom okupljenih, ponajviše dragovoljaca Domovinskog rata.

– Čast mi je što vas danas mogu pozdraviti na mjestu pogibije Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata. Na snijegom okovanim Plitvicama, u ranim jutarnjim satima kolona vozila s hrvatskim redarstvenicima napadnuta je na Uskrs iz zasjede. Policijska je zadaća izvršena, ali je ovdje pala prva žrtva. Poginuo je mladi policajac Josip Jović. U povijesti Domovinskog rata upravo ta bitka ima posebno značenje, a ime Josipa Jovića postalo je simbolom hrabrosti hrvatskih branitelja, ali njegova pogibija nije nas pokolebala. Učvrstila je odlučnost hrvatskog naroda u obrani slobode i cjelovitosti svoje mlade države koja je tada tek nastajala. Apostrofirajući žrtvu Josipa Jovića na poseban način se sjećamo svih obitelji koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najmilije. Tim obiteljima također dugujemo ogromnu zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli i još je podnose. Bili su to prvi dani našeg Domovinskog rata. Nakon Pakraca, akcija na Plitvicama bila je također uspješna akcija hrvatske policije. Državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom ponovno je pokazalo da neće dopustiti komadanje Hrvatske, niti gušenje naše slobode i demokracije. Sljedećih mjeseci i godina podnijeli smo ogromne ljudske i materijalne gubitke, ali smo ostvarili svoj povijesni cilj. Obranili smo i oslobodili svoju državu, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Riječi molitve za sve žrtve Domovinskog rata predvodio je vojni ordinarij mons. dr. Jure Bogdan.

M. S.