Žrtva Stjepana Devčića kao domoljubna inspiracija

    GOSPIĆ- Povodom 75. obljetnice poruke pape Pia XII.  pod naslovom „Riječ Hrvatima“ održan je dana u Gospiću i  okolici prigodan program.  U organizaciji Zbora gardijskih brigada Hrvatske vojske, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Rijeke i Bilaja, te Hrvatskog zbora upriličena je komemoracija za sve poginule hrvatske domoljube kod spomen-križa u Jadovnom. Riječi  molitve predvodio je vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac, koji je potom  molio i na grobu Stjepana Devčića, prve žrtve Velebitskog ustanka.

      Govoreći o Devčićevoj žrtvi, kao i o nebrojenim domoljubima koji su stradali u borbi za hrvatsku opstojnost predsjednik Udruge dragovoljaca Grada Rijeke  Mile Biondić ustvrdio je kako hrvatska javnost premalo zna o Velebitskom ustanku, kao i o papinoj poruci u kojoj Pio XII. daje  odlučnu i bezrezervnu potporu Hrvatima u borbi za samostalnu državu.

Nastavak ispod oglasa

-Ovdje nas se na grobu Stjepana Devčića u Krču okupio tek manji broj, ali s čvrstom namjerom da javnosti pošaljemo poruku kako se danas prisjećamo važnih povijesnih događaja. Papa Pio XII. je prije 75 godina Hrvatima uputio odlučnu i bezrezervnu podršku  u stvaranju samostalne države i na taj način još jednom iskazao stavove Svete stolice. Na grobu Stjepana Devčića, prve žrtve Velebitskog ustanka, odajemo dužnu počast mladiću koji je sa 29 godina krenuo  u borbi protiv velikosrpskog hegemonizma. Znamo da ta akcija nije imala velike vojne dosege, a tako je bila i planirana. Ali je u svijetu snažno odjeknula i postala lučonoša na putu za slobodu brojnim generacijama, istaknuo je između ostaloga Mile Biondić, veteran i dragovoljac na ličkom ratištu. Sudionici komemoracije složili su se  da bi se o žrtvi Stjepana Devčića trebalo više znati, pri čemu bi svoj obol trebale dati osnovne i srednje škole.

  Komemoracija je potom nastavljena u vojarni „Eugen Kvaternik“ gdje je vlč. Blaževac predvodio  svetu misu. Svečana akademija povodom ovih povijesnih događaja održana je u hotelu „Ante“. O Domovinskom ratu u Lici govorili su predsjednika Udruge veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ Milan Franić i predsjednik Udruge dragovoljaca Bilaja Joso Mraović.

M. S.