Župa Otočac proslavila svog zaštitnika Presveto Trojstvo

0

Danas 19.lipnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva župa Otočac proslavlja svog zaštitnika – crkveni god.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons.dr.Mile Bogović – biskup Gospićko-senjski u koncelebraciji s mons.mr.Tomislavom Šporčić – generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom, mons.dr.Milanom Šimunović – umirovljenim profesorom pastoralne teologije, vlč.Milom Rajković župnikom u Švici, Kompolju , Kuterevu i Brlogu, don.Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slavovidne. Ceremonijar je bio akolit Josip Šimatović.

Oglas

Pozdravni govor preuzvišenom Ocu biskupu uputio je domaćin mons.Šporčić koji je pozdravio i zahvalio biskupu što je danas u našoj župnoj zajednici koja proslavlja i svog župnog zaštitnika Presveto Trojstvo. Potom su krizmanici pozdravili biskupa i uručili mu cvijeće u znak dobrodošlice.

Danas je u župi i krizma, biskup je podijelio 68-orici učenika osmog razreda sakrament Svete Potvrde.

U svojoj propovjedi biskup je kazao: U vremenu od Došašća do Duhova slavili smo blagdane koji su vezani uz Isusovo poslanje na zemlji, od utjelovljenja do silaska Duha Svetoga.Današnji blagdan Presvetog Trojstva želi istaknuti izvor toga poslanja i svega stvorenoga. Bog nije usamljenik nego je trojstven: Otac, Sin i Duh Sveti. To je ujedno formula života i sreće. Isus govori o apostolima: Ja i Otac jedno smo. I vi budite jedno. To je poruka koja nam se daje u svakom znaku križa: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Uz to činimo križ na sebi. Presveto Trojstvo – Križ Kristov. To je prva molitva koju smo naučili, to je početak svake molitve i rada. Tako su počinjali i svi službeni spisi, o čemu svjedoči i naša Baščanska ploča, na kojoj se prvi put spominje i ovaj grad.Ova školska godina je pri kraju. Isusova trogodišnja škola bila je pri kraju kad je tumačio apostolima istinu o trojstvenom Bogu i da će ga pribiti na križ. Život se čuva i spašava darivanjem. Kako je to u ljudskim okvirima moguće, očitovala je druga božanska osoba, Sin Očev. Postavši čovjekom cijeli je njegov život bio produžetak, nastavak, onoga darivanja koje je u Presvetom Trojstvu.

Dalje u homiliji biskup kaže : Ovih dana se govori o dvije Hrvatske. Jedna je ona koju nam daju mediji, a često i razni domaći i strani političari. To je Hrvatska puna kriminala i korupcije, Hrvatska puna krađe i lopovluka, laži i podmetanja. No odjednom se pokaže druga slika. Na susret s Papom na Hipodrumu pojavila se Hrvatska koja u poniznosti i skromnosti stoji pred Petrovim nasljednikom, koja se moli i prašta, Hrvatska koja svjedoči za dobrotu i ljubav, koja željno iščekuje javnu poruku o važnosti savjesti, o svetosti obitelji, Hrvatska koja je spremna učiniti taj jezik ljubavi koji je Isus naučio svoje apostole. Toj Hrvatskoj nije potrebna policija za drugo nego za informaciju. Tu Hrvatsku vidjeli smo i prigodom posjeta pape Ivana Pavla II. I taj Papa kao i Benedikt XVI. radosno su se susreli s tom Hrvatskom. Ona ih je obradovala i o tome su jedan i drugi svjedočili jasno i glasno.

Na susretu Pape susreli smo i neku drugu mladež od one koju nam predstavljaju mediji. Čitamo i slušamo kako naša mladež ne zna za drugo nego za zabave i noćne provode, neodgovorna je i bez ideja, pije i drogira se. Vidjeli smo mladež koja čezne za idealima, odgovorno stoji pred životom tražeći svjetla i pomoć, koja je svoje snage spremna ugraditi u dobro naroda, slušajući poruku krista i Crkve. Vi ste dragi krizmanici, pripadnici te generacije naše mladeži. Možete se utopiti u sivilo sadašnjice. Budite glasnici bolje Hrvatske, nositelji evanđeoskih poruka koje su se osjetile u dijalogu hrvatske mladeži s Benediktom XVI. Nemojte misliti da niste sposobni. Postoji i u vama ono plemenito zrno gorušičino koje može rasti i narasti veliko. Može se, nažalost, pogaziti i uništiti. Duh Božji u vama dat će vam snagu za takav rast.

Ne budite glasnici umorne Hrvatske, ona koja samu sebe ponižava i obezvređuje. Budite glasnici ponosne Hrvatske, osjetljivi za one vrednote koje su privlačile narod kad je išao za Isusom, za one vrijednosti koje je Duh Sveti učvrstio u Kristovim sljedbenicima, za one vrednote koje su se u našem narodu očitovale i u susretu s Papom, a kod mladih posebno na Trgu bana Jelačića. Mi vjerujemo da vi možete biti glasnici te bolje Hrvatske. Otvorite se djelovanju Duha Svetoga i onda nećete imati razloga za sumnju u tu svoju mogućnost – zaključio je biskup Bogović.

U ime roditelja Mato Mudrovčić se zahvalio biskupu što je udijelio djeci sakrament Svete Potvrde, te vjeroučiteljici Dini Koščak i župniku Šporčiću koji su djecu pripremali za ovaj dan. Oče biskupe izražavamo vječnu odanost i zahvalnost, neka Vas Gospodin podrži u odgovornoj službi prvog pastira naše biskupije – zaključio je gospodin Mudrovčić.

Euharistijsko slavlje uveličao je mješoviti crkveni zbor uz pod ravnanjem i orguljašku pratnju prof.Branke Bernardi i s.Krešimire Vuleta.

Euharistijsko slavlje prenosio je na svojim radio valovima Hrvatski radio Otočac kojem su župnik mons.Tomislav Šporčić i biskup mons.Mile Bogović zahvalili što aktivo sudjeluje u prenošenju i širenju Božje riječi kako bi se Božja riječ čula u svakoj kršćanskoj obitelji .

mr.sc. Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti bio je kum Tomislavu Bićanić – jedinom krizmaniku iz župe Dabar.

/ bib /