Župan dr. Milinović u Sisku: Dali ste sve za Hrvatsku, sada je vrijeme da Hrvatska sve dade vama“!

Od kada je koncem prošle godine Banovinu zadesio katastrofalan potres cijela Hrvatska, dijaspora i mnoge države u okruženju pružile su ruku pomoći. Među prvima reagirala je i pomogla Ličko-senjska županija. Na postradalo područje odmah su krenule ekipe vatrogasaca, HGSS-Stanica Gospić, Crveni križ, udruge navijača, privatnici… Na dispoziciji im je uvijek bio župan dr. Darko Milinović. Danas se otišlo i korak dalje.

Župan dr. Darko Milinović i gradonačelnik Novalje Ante Dabo obišli su danas cijelu Banovinu, razgovarali s tamošnjim čelnicima, sastali se s humanitarnim udrugama i službama za žurna djelovanja iz Ličko-senjske županije i razgovarali s građanima Siska, Petrinje i Gline. Prvi susret bio je susret dvaju župana jer se dr. Darko Milinović najprije sastao sa domaćinom, županom sisačko-moslavačkim Ivom Žinićem. Sastanak je umjesto u oštećenoj  zgradi županije organiziran u prostorijama Strukovne  škole. Župan Milinović pri tome je istaknuo i brojne sličnosti i povijesne traume ovih dvaju županija.

Nastavak ispod oglasa

-Što reći danas nego li iskazati svoj ponos što sam danas ovdje, na Banovini koja proživljava najveću kalvariju od Domovinskog rata. Naše su županije već dale puno za Hrvatsku. Doživjeli smo mnoge ljudske žrtve, bili smo razrušeni, a ova županije je ovih dana doživjela novu katastrofu. Moja poruka domaćinima je: Budite heroji, budite izdržljivi kao što ste bili u Domovinskom ratu. Cijela Hrvatska i ja osobno uopće ne sumnjamo da ćete pobijediti i u ovome, mogu nazvati, novome ratu. Mogli smo mi sredstva namijenjena ovoj županiji poslati na neki drugi način, ali sam želio sastati se s ovdašnjim ljudima. Moje emocije mi ne dozvoljavaju takav šturi način pomoći, nego sam morao doći ovamo da vam još jednom dadem punu podršku u nesreći koja vas je zadesila.

Cijela Hrvatska doživjela je šok…

Gradonačelnik Novalje i ja donijeli smo vam danas ček od gotovo pola milijuna kuna. Možda je to iz jedne  male županije nevjerojatno, ali je sigurno da jedna mala županija  zaslužila da se uz Grad Novalju  iskažu i pomogne. Tako 100 tisuća kuna darujemo Sisačko-moslavačkoj županiji, gradovima Petrinji i Glini isto toliko. Nakon ovoga ćemo posjetiti Udrugu Ličana „Vila Velebita“ koji su ovdje vrlo brojni, razgovarati s tim ljudima i uručiti im ček od 50 tisuća kuna. Banovino drži se! Kao što je ova županija puno dala Hrvatskoj, sada je vrijeme da djelujemo svi zajedno i da joj Hrvatska dade sve što može. Moja podrška je zapravo simbolika i podrška je svim građanima Banovine, naglasio je župan ličko-senjskii dr. Darko Milinović i čestitao Božić svim pravoslavnim vjernicima riječima „Mir Božji,  Hristos se rodi“.

Gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo prenio je najbolje želje od strane svojega grada.

-Mi nismo fizički osjetili potres, ali smo doživjeli emotivni šok. Darujemo financijsku pomoć koliko možemo, mnogi su naši ljudi ovdje na ispomoći od prvoga dana potresa i želimo vam reći da niste sami. Vašu tragediju i dalje proživljavamo na svoj način i dalje ćemo vam pomagati koliko to budemo mogli, rekao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

U riječima zahvale na posjetu i pomoći župan Žinić je istaknuo mnoge geste solidarnosti koje je Ličko-senjska županija  pokazivala od  prvih dana ove kataklizme.

-Naše županije zajedno nose ožiljke Domovinskog rata, obnove i mnoge traume naših ljudi. Ovaj potres zahvatio je i oštetio više od dvije trećine naše županije. 116 tisuća stanovnika ove županije  trenutno izbivaju iz svojih domova, oštećene su mnoge zgrade, ustanove, crkve, od 56 škola čak ih je 15 potpuno uništeno, još toliko ih je onesposobljeno za rad. Čak je 25 tisuća šteta prijavljenih za pregled. Trebat će nam izgraditi barem 6 tisuća novih objekata. Gradit ćemo nova središta gradova Petrinje i Gline. U Sisku i ovoj županiji ima puno Ličana koji ovdje žive i dijele s nama ovu tragediju. Župane Milinoviću, gradonačelniče Dabo hvala vam na dolasku, hvala vam na pomoći koju nam vi osobno, vaš grad i vaša županija ukazujete od prvog trenutka ovoga potresa, rekao je župan Ivo Žinić.

Župan dr. Darko Milinović i gradonačelnik Novalje Ante Dabo tijekom dana obići će sva postradala područja Sisačko-moslavačke županije.

L.O. 


Uskoro više fotografija