U Osnovnoj školi Perušić održana je danas konferencija za medije vezana uz službenu obavijest o projektu pod nazivom „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Perušić“. Budući da Ličko-senjska županija skrbi i pomaže brojne projekte iz domene školstva, na konferenciji je govorio i župan ličko-senjski dr. Darko Milinović.

U uvodnom dijelu konferencije ravnateljica škole Snježana Milković definirala je osnovne značajke ovoga projekta.

-Projekt energetske obnove naše škole započeo je još 2016. godine izradom projektne dokumentacije. Ovim projektom predviđena je izmjena vanjske stolarije, krovišta, fasade i zamjena unutarnje rasvjete. Također će se uvesti sustav daljinskog očitavanja potrošnje el. energije i vode, kao i sustav kontrolnih mjerila svih energenata. Izvođač radova je tvrtka „Crivac“ d.o.o. iz Solina, a ukupna vrijednosti projekta je 7.243.555,14 kuna. Ovdje moram istaknuti veliku pomoć koju nam je pružila razvojna agencija LIRA na čelu s voditeljicom Martinom Šuper-Štampar. Svakako se moram zahvaliti i našem načelniku Općine Perušić Ivici  Turiću koji nam stalno pruža pomoć i podršku u radu. Ličko-senjska županija nam je također uvijek na pomoći kao osnivač naše škole, a posebno župan dr. Darko Milinović koji je omogućio sufinanciranje ovoga projekta u iznosu od 2.865.999,81 kunu. Ovim projektom će naša škola postići velike energetske uštede od 66,39 posto, istaknula je ravnateljica Snježana Milković.

Govoreći o ovome, ali i brojnim drugim projektima, župan dr. Darko Milinović nije krio zadovoljstvo što  ova osnovna škola provodi energetsku obnovu jer u konačnici to znači velike financijske uštede.

-Ravnateljica je spomenula pomoć agencije LIRA koja u mnogim projektima stalno potvrđuje razloge svoga postojanja. Drago mi je što u ime Općine Perušić provedu projekta nadzire Nada Marijanović. Dakle, mladi i obrazovani ljudi. Ovaj projekt je imao svojih zastoja. Zbog nedonošenja županijskog proračuna, a onda ono što nam se nikada više ne smije desiti da smo mi  aplicrarali projekte u vrijednosti od gotovo 40 milijuna kuna na „famozni natječaj najbrži prst“ i pri  tome nismo uspjeli dobiti niti jednu kunu. Bugu hvala takav je način provođenja natječaja otišao u povijest.

Ova škola je 2018. dobila samo 750 tisuća kuna. Ličko-senjska županija je sada financijski stabilna pa smo zato usmjerili dio sredstava za okončanje ovoga projekta. Na ovaj način će se sredstva štedjeti i Županiji jer će se smanjiti troškovi za energente. Ovo je još jedan projekt koji pokazuje potrebu izvrsne suradnje i povezanosti lokalne i regionalne samouprave, ali i svih onih koji na svoj način pomažu pri realizaciji ovoga projekta. Ličko-senjska županija će i dalje biti „na dohvat ruke“ svim školama na našem prostoru. Vidim da je ovdje pridržavate epidemioloških mjera. Čuvajući svoje zdravlje, čuvamo i zdravlje naših klinaca. Još jednom hvala vam svima, zaključio je župan dr. Darko Milinović.

U ime izvođača radova tvrtke „Crivac“ d.o.o. iz Solina novinarima se obratio  Mario Livaja. Potvrdio je kako je već izvršena realizacije I. faze radova na izmjeni vanjske stolarije.Vrlo skoro započinje postavljanje radnih skela i radovi na izmjeni krovišta i izradi vanjske fasade. Završetak cijeloga projekta je prema ugovoru predviđen za siječanj naredne godine.

L.O.