Župan Ernest Petry i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić održali sastanak s predstavnicima gradova i općina

U Ličko-senjskoj županiji danas je održan sastanak župana Ernesta Petryja, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i predstavnika općina i gradova.

Nakon sastanka medijima se prvi obratio župan Petry.

Nastavak ispod oglasa

– U ime LSŽ se zahvaljujem g. Jakupčiću koji je danas nazočio ovom sastanku. Na sastanku su bili i gradonačelnici i načelnici koji su zainteresirani za korištenje drvnih sirovina na području Ličko-senjske županije Uprave šuma Gospić, Uprave šuma Senj i drugih ispostava. Potaknula su se pitanja od prerade drvne sirovine, drvoprerađivača, količina, otvaranja novih proizvodnih pogona, a sve u cilju zapošljavanja novih radnika na području Ličko-senjske županije kroz drvnu industriju, kazao je župan Petry koji je istaknuo kako će se u nadolazećem periodu zasigurno poboljšati suradnja između županije, jedinica lokalne samouprave i Uprave šuma.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić kazao je kako je misija Hrvatskih šuma gospodariti na takav način da ostanu isto tako vrijedne, ako ne i vrijednije za dolazeće naraštaje.

-Naši klijenti su u prvom redu država kao vlasnik šuma, drvoprerađivači, poduzeća koja rade usluge za Hrvatske šume, pa do lokalne samouprave. Tema današnjeg sastanka je kako sačuvati drvnu industriju u Ličko-senjskoj županiji, kako potaknuti zapošljavanje kroz drvoprerađivački sektor, zatim namjena u poljoprivredne svrhe šumskog zemljišta, pa sve do sanacije šumskih puteva, šumskih vlaka i zadovoljavanje želja, potreba i drugih dionika do najšire javnosti, kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Na upit o pilanama koje nisu zadovoljne drvnom masom koje dobivaju, Jakupčić je istaknuo kako je to bila jedna od tema razgovora.

– Kapacitet drvoprerađivača je tri do četiri puta veći nego što je to raspoloživost sirovina koja se proizvede u Hrvatskoj. Hrvatska im 600 drvoprerađivača, od toga 400 pilanara i naravno da svi ne mogu dobiti željene količine. Današnji sustav raspodjele drvne sirovine je ipak takav da su oni i u ovoj covid krizi ostali da tako kažem “živi” i sačuvali svoje poslovanje. Svega dva posto drvoprerađivača je zapalo u veće probleme, kazao je.

L.O.