-
-

GOSPIĆ – Na današnjoj desetoj Skupštini ličko-senjske županije prvoj nakon godišnjih odmora usvojeno je nekoliko odluka, među kojima je najvažnija ona da se proširi djelatnost OB Gospić hemodijalizom za koju stigla potrebna suglasnost ministra.

Aktualni sat započeo je brojnim pitanjima oporbe i vladajućih. Tako je Darka Banića(SDP) zanimalo što je s punionicom vode u Brušanima. Na pitanje mu je odgovorio župan Milan Kolić kazavši kako je koncesiju za punionicu Franck dobio od Hrvatskih voda te da je ona pri isteku. Stjepana Ćaćića iz HNS-a zanimalo je što je s organizacijom 12. Igara prijateljstva. Župan Kolić mu je odgovorio kako organizaciju Igara nije prihvatio Savez športova o čemu ga je pismeno izvijestio predsjednik Saveza Milan Radošević jer bez znanja Skupštine saveza takva organizacija nije legalna. Na tu izjavu župana oštro je reagirao Ćaćić kazavši kako Radošević nije predsjednik te kako za to ima potvrdu Držane uprave.

Nikolinu Tonković Čorak ispred HDZ-ove koalicije je zanimalo funkcioniranje podružnice Hrvatskih šuma u Gospiću te o novoj sistematizaciji prema kojoj je petstotinjak radnika u RH viška. Tonković se zapitala hoće li uopće nakon silnih otpuštanja biti kvalitetno  funkcioniranje na terenu šumarija, kao i poruka koju ovim načinom država šalje budućim studentima i srednjim školama šumarskog smjera. Na pitanje joj je odgovorio župan Kolić zaključivši kako je ovo jedan od najvećih problema u LSŽ što se tiče gospodarstva.

– LSŽ je upoznata s činjenicom da je Uprava Hrvatskih šuma u srpnju 2014. najavila otpuštanje 60 visoko obrazovanih radnika – djelatnika Uprave šuma Gospić koji godinama rade na Ugovor na određeno vrijeme, a neki od njih i više od 20 godina dok se na njihova radna mjesta zapošljavaju radnici iz ostalih mjesta RH proglašenih viškom. Stoga sam 31. srpnja uputio zamolbu potpredsjedniku Vlade RH i ministru regionalnog razvoja g. Grčiću i ministru poljoprivrede g. Jakovini da u suradnji s Upravom šuma, a u cilju očuvanja radnih mjesta na području ove najveće županije u RH pronađu način da se zadrže sva radna mjesta u Hrvatskim šumama, a pogotovo radna mjesta ljudi koji ovdje žive. U odgovoru predsjednika Uprave šuma g. Pavelića doslovno navodi da su mu jasni razlozi kao župana LSŽ, ali da je Uprava dužna provoditi politiku štenje i racionalizacije na području Uprave. Zaključak svih nas u Županiji je – daljnji cilj ove Vlade je rastakanje LSŽ, kazao je župan Kolić.

Nikola Šuletnić (HDZ) pitao je je li se Županija aktivno uključila u javnu raspravu donošenja industrijske strategije. Na pitanje mu je odgovorio župan rekavši kako je Županija napravila Strategiju razvoja i industrijsku strategiju na temelju analize industrijskih djelatnosti na razini RH.

Branislava Šutića iz redova HDZ-a zanimalo je što je poduzela županija LS po pitanju asistenata i pomoćnika u nastavi za učenike kojima je to najpotrebnije.

– Prije svega zaželio bih puno uspjeha svim studentima, učenicima i nastavnicima. Da, to je veliki problem i Ličko-senjska županija ima potrebu za 22 pomoćnika u nastavi za 24 učenika u pet osnovnih i tri srednje škole, a za taj projekt je potrebno 1.3 milijuna kuna. Nadamo se da će projekt biti prihvaćeni, kazao je župan Kolić.

Ivan Bižanović ispred HDZ-ove koalicije je zatražio skidanje s dnevnog reda  izvješće o zapošljavanju jer prema njegovim riječima ono nije dobro napravljeno, što je i prihvaćeno. Nakon toga Ante Franić (HSLS) zatražio je odgađanje cijele sjednice, jer kako je kazao skupštinari se nisu dobro pripremili. Vladajuća koalicija taj prijedlog je odbila.

Na dnevnom redu bilo je i izvješće o poslovanju Lika cesta. Prema izvješću firma je prošlu godinu ostvarila promet u iznosu od 50 milijuna kuna. Direktor Lika cesta Željko Devčić iznio je izvješće u kojem je istaknuo kako Lika ceste imaju 3.5 milijuna kuna potraživanja od drugih firmi, ali najavio je nova zapošljavanja cestara. Drugi dio rasprave odnosio na ponudu Županiji o kupnji 8.6% dionica firme. Skupštinari su zaključili kako će se prije kupnje udjela izvršiti revizija.

U raspravi o gospodarstvu izdvajamo komentar Ante Franića na statističke brojke. Franić navodi kako je Županija po bruto plaćama predzadnja i da je  prihod gospodarstva daleko manji nego kod drugih županija. – U Zagrebu nas gledaju kao Županiju statističku pogrešku, kazao je Franić.

Na njegove izjave oštro je reagirao predsjednik Skupštine  Darko Milinović. – Ne dopustite i ne dozvolite da se Županija prikazuje kao statistička pogreška, kazao je Milinovć ustvrdivši kako je Lika u ratu odigrala važnu ulogu i nitko je nije smatrao statističkom pogreškom.

Hrvoje Jurković