Slijedom dogovora župana Milana Kolića i predstavnika PZ „Lika Coop“ proisteklih za njihovog zadnjeg sastanka, a vezano uz probleme u govedarstvu, u Ministarstvu poljoprivrede je održan radni sastanak. Ministar Tomislav Tolušić u pratnji najbližih suradnika primio je župana Kolića, nekolicinu uzgajivača goveda i  predsjednika PZ „Lika Coop“ Roberta Čačića. Svi su dionici sastanka izjavili zadovoljstvo pomacima utvrđenim današnjim dogovorima. Predsjednik zadruge  Robert Čačić  iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom.

-Ova je priča sada krenula u dobrom smjeru. Izvjestili smo ministra o situaciji da pod bujadi imamo oko 4-5 tisuća hektara pašnjaka po arkordu, što nam se ne prizna. Te bi se površine trebale posebno obraditi i kultivizirati, a nakon toga koristiti. Drugo o čemu smo razgovarali je to da se pašnjaci dodijeljuju ljudima koji drže stoku i koji čak niti ne žive u Lici. Tereni se moraju dodjeljivati ljudima koji imaju stoku. To je na terenu lako utvrditi radom komisija. Uzgajivači imaju pašnjake za stoku, a neki drugi samo zato da bi ubirali poticaje. Također se  razgovaralo o cijepljenju stoke protiv bolesti plavog jezika i  kvrgave kože. Većina nas uzgajamo stoku na pašnjacima i bilo bi dobro da se cijepljenja i uzimanje uzoraka krvi stoke vrši u što manje navrata. Sa sastankom smo više nego li zadovoljni. Koristim prigodu zahvaliti se županu Milanu Koliću i njegovom kabinetu što su nam pomogli da na pravom mjestu definiramo i iznesemo svoje probleme, ističe Robert Čačić.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi sastanku je nazočila direktorica Matilda Copić sa svojim suradnicima.

-Problematika vezana uz dodijelu pašnjaka uzgajivačima stoke u Lici nije nam novost. S ministrom Tolušićem i nekoliko svojih suradnika već dulje vrijeme razgovaramo na ovu temu. Svakako je važno voditi računa da se pašnjaci dodjeljuju pravim uzgajivačima, a nikako ne nekome tko tu niti ne napasa stoku. Već su doneseni novi pravilnici o Arkordu i naknadi koji uskoro stupaju na snagu. Za sve pašnjake južno od Karlovca uvjet je da korisnik ima najmanje 0,3 grla po hektaru  pašnjaka. Govorili smo se i projektima ruralnog razvoja, kao i o problemima razminiravanja što uvelike otežava sigurnost građana na području Ličko-senjske županije, kao i razvoj poljoprivrede, rekla nam je Matilda Copić iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Svi nazočni ocijenili su ovaj sastanak iznimno korisnim i konstruktuivnim jer su  meritorni dužnosnici Ministarstva i Agencije čuli iz prve ruke probleme sa kojima se susreću uzgajivači goveda na području Like.

H. J.