Župan ličko-senjski Milan Kolić neprekidno je aktivan  na nekoliko područja. Dragovoljac je Domovinskog rata iz 1990. godine, bio je pripadnik Policije, 9. gardijske brigade, gradonačelnik Grada Gospića. 1997. na prijedlog Hrvatske demokratske zajednice postaje gradonačelnik Gospića, zbog toga je okončao vojno-časničku karijeru. Obnašao je niz  dužnosti kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Bio je član Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora stranke. Sve ovo karakterizira današnjeg župana Milana Kolića kao osobu koja je medijski zanimljiva te smo ga zbog toga zamolili za intervju.

 -Opetovano čitamo kako se Karlo Starčević žali na slabu podršku poduzetnicima od strane lokalne vlasti.

– U najmanju ruku je licemjerno iznositi takve laži. Zašto to govorim? Zbog toga što je stvarnost upravo suportna, što kao i mnoge druge činjenice Karlo Starčević iznosi na jedan perfidan i lažan način. Naime, 1997. godine g. Starčević je dobio jamstvo od Grada u iznosu od tadašnjih vrlo visokih 401.891 tisuću maraka, bez čega ne bi mogao pokrenuti svoj biznis. Dakako da tu nije samo g. Starčević već se pomaglo svim poduzetnicima na području Grada, ali je činjenica da nitko nije dobio toliku beneficiju kao Karlo Starčević. Zato  smatram nekorektnim i licemjernim takve izjave g. Starčevića. Nije to sve, dobio je direktnu potporu Županije 1997. u iznosu od 144 tisuće kuna. Toliko o njegovom licemjerstvu i laži.

Župan Kolić:  „U potpunosti podržavam stavove Ivice Čačića“

– Što vi kažete na polemike koje su se pojavile nakon intervjua utemeljitelja HDZ-a g. Ivice Čačića

– Intervju koji je dao gospodin Ivica Čačić u potpunosti podržavam, jer su činjenice koje je tamo iznio g. Čačić apsolutno istinite, i zbog toga potpisujem svaku njegovu rečenicu. On je to imao pravo govoriti iz razloga što je on jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice na području bivše općine Gospić, a  1989. godine je s nas nekoliko  članova inicijativnog odbora bio link na relaciji Zagreb-Gospić. Oni pojedinci koji se pozivaju i danas promiču da su oni osnivači Hrvatske demokratske zajednice nisu bili tu. Karlo Starčević koji tvrdi da je bio i hrvatski branitelj i osnivač HDZ-a u Gospiću ne govori istinu. On na nikoji način nije učestvovao u stvaranju HDZ-a te kroz najjaču stranku u povijesti Hrvatske nije stvarao vrijednosti i prepoznatljivosti herojskog grada Gospić i županije ličko-senjske.  

Mladenu Rogiću su drugi branili njegovu kuću 

-Mladen Rogić u intervjuu na jednom lokalnom mediju Ivicu Čačića naziva vucibatinom – vaš komentar?

– Nazivati nekoga vucibatinom je ispod svakog nivoa kulturnog čovjeka i čovjeka koji se poziva na Domovinski rat, to više govori o onome tko je izrekao takve kvalifikacije. Kao dragovoljac Domovinskog rata u kojem sam proveo preko 2 000 dana, mogu bez zadrške reći da u tom vremenu rata nisam primjetio da je g. Rogić sudjelovao u obrani grada i županije, niti sam ga vido na prvoj crti obrane. Upravo mu to po mojim saznanjima branitelji zamjeraju, što kao ličanin i na što se poziva nije bio spreman braniti svoju kući i svoj dom ovdje u Gospiću i to će ga pratiti cijeli život.  G. Čačić je dao svoj obol u obrani svoga doma u  Gospiću. Gospodin Čačić i danas daje određeni specifikum grada Gospića kao voditelj kina „Korzo“, koje je prepoznatljivo u širim kulturnim krugovima HR, kao jedno od prvih digitaliziranih i 20 najboljih kina u RH  koje od Domovinskog rata niti jedan dan nije prestalo raditi.

-Na jednom lokalnom portali je izašla informacija da imate plaću 32 tisuće kuna. Je li to točno?

– To je još jedna potpuna laž portala Slobodnalika i njezinog vlasnika koji neprovjereno podmeće. Moja plaća je vrlo lako provjerljiva na krtici kojoj sam dužan predočiti na stranicama Povjerenstva za sukob interesa. Kad sam došao na mjesto župana mjerama štednje i racionalizacije svim sam dužnosnicima pa i sebi snizio plaće za deset posto. Prava je istina da je moja plaća duplo manja nego što je g. Popović objavio i to me svrstava među one župane koji imaju najnižu plaću.

HDZ je stabilna stranka

-Kako komentirate stanje unutar Hrvatske demokratske zajednice? 

– Mnogi su se nadali da će HDZ doživjeti debakl, posebno ovdje u Ličko-senjskoj županiji. Posljednji izbori, kao i izbori za EU parlament, polučili su najbolji rezultat u cijeloj državi što je znak da je ŽO zadržao svoju političku snagu. Činjenica je da smo prepoznati kao jedan od najjačih županijskih odbora koji je i na zadnjim lokalnim izborima dobio potporu od oko 70%. To je odlika jakih stranka koje krasi zajedništvo i domoljublje.

Potpora braniteljskim prosvjedima 

-U Ličko-senjskoj županiji braniteljske prosvjede podržava 71% građana. Kakav je Vaš stav o tome? 

– U potpunosti podržavam zahtjeve branitelja iz Savske 66, a to je da branitelji uđu u Ustav RH i zaštite svoja prava. Branitelji sa svojom potporom gdje im građani naše županije daju 71% podrške je odgovor i zahvala svim braniteljima koji su došli braniti Gospić, Liku i cijelu RH. 

Pokušaj reketarenja

– Svjedoci smo posljednjih medijskih napisa o naknadi za predsjednika Skupštine u iznosu od 5.000 kuna kao i korištenju službenoga automobila kao volonter. Vaš komentar?

– Prije svega predsjednik Skupštine ima auto na korištenje 24 sata zakonito, temeljem moje odluke o pravu korištenja službenog automobila. Napominjem da je jednako tako neistina i podvala da je jedini predsjednik Skupštine u RH koji ima to pravo. Evo samo nekih predsjednika županijskih skupština ili gradskih vijeća koji imaju to pravo; primorsko-goranska, istarska, karlovačka, grad Zagreb, Rijeka i da ne nabrajam dalje.. Ističem i gospodina Mataiju koji je kao volonter imao  24 sata službeno vozilo i naknadu od oko 6.000 kuna. Podmukla podvala i laž je da dr. Milinović ima naknadu od 5.000 kuna. Dakle, ne dobiva nikakvu naknadu. Također je laž da je jedini predsjednik Skupštine koji koristi službeni automobil. Te laži  dolaze  u vrijeme kada je Popović dobio poziv na sudsko ročište sa dr. Milinovićem što je i sam napisao. Moje skromno razmišljanje ide u tom pravcu da je to nastavak pokušaja reketarenja Milinovića u zadnjih nekoliko godina. Da zaključim, Popović kaže da sam ja u problemu zbog odluke o korištenju službenog auta, čini se da pritisnut mnogim sudskim tužbama gospodin ima velikih problema.

H. Jurković