Župan Kolić najavio projekt „Razvojni centar Ličko-senjske županije“

Večerašnja svečana sjednica  održana je  povodom 20-te obljetnice  utemeljenja  Obrtničke komore Ličko-senjske županije i Udruženja obrtnika grada Gospića. U dvorani  KIC-a Gospić okupila je  mnoge obrtnike, kao i župana Milana Kolića i zamjenicu gradonačelnika grada Gospića Martu Grgurić. Okupljene je najprije  pozdravio Ivica Tomnljenović, predsjednik Udruženja obrtnika Gospić. U svojem je govoru istaknuo kako ovo udruženje okuplja 350 obrtnika Gospića, Perušića, Karlobaga, Korenica, D. Lapca, Lovinca i Udbine. Međutim, ta brojka nije niti približna broju od 570 obrtnika, koliko ih je na ovim prostorima bilo  2007. godine.  U ime grada Gospića zahvalnost obrtnicima iskazala je zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić, ističući kako je Grad Gospić uvijek bio suport i pouzdan partner gospićkim  obrtnicima. Predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županije Marko Sokolić u svojem se govoru osvrnuo na dosege povijesti koju su pisali članovi Inicijativnog odbora Obrtničke komore.

– Za prvog predsjednika izabran je Nikola Serdar, a za dopredsjednicu Anu Šerić Konjikovac. Nakon osnivanja zvanični  upis u Registar   je izvršen 29. prosinca 1995. kada smo i zvanično počeli s radom. Osim predsjednika, danas nažalost pokojnog Nikole Serdara, te gospođi Šerić Konjikovac, moramo se zahvaliti i gospođi Zrinki Rosić, prvoj tajnici Udruženja obrtnika Gospić i Obrtničke komore. Također dugujemo zahvalnost i svima koji su kroz ove godine do danas obnašali  odgovorne dužnosti. U tih 20 godina smo se educirali, nabavljali novu opremu, ekipirali se i nastupali na mnogim sajmovima. Unatoč brojnim problemima, nelojalnoj konkurenciji i mnogim nepovoljnim zakonskim  regulativama obrtnici ipak čine najžilaviji stup današnjeg  gospodarstva, rekao je predsjednik Marko Sokolić. Župan Milan Kolić u svojem se govoru prisjetio prošlosti, ali i najavio nove, vitalno važne projekte.

Nastavak ispod oglasa

-Dopustite mi da se na početku još jednom prisjetimo prvog predsjednika  Obrtničke komore pokojnog Nikole Serdara koji je dao velik doprinos razvoju obrtništva, kako u gradu Gospiću, tako i u Ličko-senjskoj županiji. Želim se posebno zahvaliti svim našim obrtnicima na cjelogodišnjem trudu kojega ulažu na očuvanju i otvaranju radnih mjesta u sektoru obrtništva. Zahvaljujući tome bili smo  jedina županija koja nije zabilježila pad broja zaposlenih u obrtništvu u protekle dvije godine. Za istaknuti je da je broj zaposlenika kod obrtnika u našoj županiji u 2015.  u odnosu na 2014. porastao za 2,5%, dok je na nivou RH zabilježen pad zaposlenika  u  obrtništvu od 1,5%. Evidentno je da je  gospodarska i financijska kriza zahvativši  Hrvatsku pokazala pravo lice, stavila i poslodavce i politiku kao kreatora gospodarske politike, pred velike probleme, istaknuo je župan Kolić rekavši kako  je posebno važno da  obrazovne ustanove  budu snažan akter  u stvaranju konkurentnog  radnog potencijala te će  s lokalnim dionicima precizno prilagođavati svoje obrazovne programe zahtjevima tržišta. Večerašnja je svečanost bila prigoda za isticanje novih projekata.

-U tom smislu Ličko-senjska županija provodi brojne aktivnosti među kojima ističem provedeni projekt „Promocija obrazovanja za poduzetništvo i  obrt“ kojemu je cilj da kod poduzetnika potakne interes za cjeloživotnim učenjem i  samozapošljavanjem. Najavljujem i provedbu projekta izgradnje Razvojnog centra Ličko-senjske županije u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna  kojega razvijamo s našim partnerima Razvojnom agencijom LIRA i Gradom Gospićem Bit će to središnje mjesto za poticanje poduzetništva  i  investicija u županiji koje će raspolagati sa širokim spektrom ekspertize i moći će pružati raznovrsne usluge  poduzetnicima i onima koji to žele postati, rekao je župan Kolić u svojem izlaganju. Najzaslužnijim članovima Udruženja obrtnika i Obrtničke komore dodijeljena su priznanja za dugogodišnji rad. Župan Milan Kolić predao je   diplome  mladim obrtnicima koji su uspješno  položili majstorske ispite.

L.O.