-
-

 GOSPIĆ- Nakon jučerašnjeg posjeta Gospiću ministra Željka Jovanovića, župan Milan Kolić i  gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić sazvali su konferenciju za novinare. Činjenica da se kabinet ministra nije obratio nekome od domaćina, Gradu ili Županiji, već je izazvalo podosta spekulacija kako se ponavlja situacija ignnoriranja lokalne samouprave od strane Vlade RH i ministara. Župan Milan Kolić pozdravlja posjet ministra Jovanovića Veleučilištu „Nikola Tesla“, ali…

-Takav postupak mogu nazvati jednim sramotnim posjetom, jer je posjetio jednu ustanovu u koju je uloženo puno truda, znanja  i sredstava, a da se pri tom ne najavi meni kao županu i gradonačelniku Grada Gospiću. Nadao sam se da nas g. Jovanović kontaktirati, jer bismo imali o čemu razgovarati, posebice kada je u pitanju sustav obrazovanja. Osim veleučilišta, ovdje postoje osnovne i srdnje škole, kao temelji obrazovanja. Uvjeren sam da je ovdje na vlasti SDP, da bi ministar našao za shodno naći se sa županom i gradonačelnikom. Na ovaj način se može isčitati neka nova „demokracija“ koja ne uvažava nas, izabrane predstavnike na zadnjim izborima. To je bahatost za koju  vjerujem da će biti još kratkog vijeka. Očekivali smo posjet ministra, a ne nečijeg partijskog kolege koji je vjerojatno znao da bismo ga gradonačelnik i ja pitali što se događa s financiranjem školstva na ovim prostorima, pri čemu je limit smanjen za 1.9 milijuna kuna! Pismeno smo se obratili ministru Jovanoviću, ali nikada nismo dobili konkretan odgovor, rekao je župan Kolić dodavši da je na nelegalan, politikantski način smijenjen dekan Branislav Šutić. Župana smeta i podatak po kojemu se radovi na novom krilu zgrade Veleučilišta nisu pomakli u zadnje 2.5 godine, koliko je na vlasti Kukuriku koalicija. Novo nastalo stanje župan smatra „zacementiranom“ političkim veleučilištem SDP-a.

-Ministar Jovanović je jučer najavio da će biti novih otpuštanja, da neće biti novih dopusnica za stručne studije. Tvrdim da je ovo početak puta prema gašenju Veleučilišta „Nikola Tesla“, rekao je župan koji tvrdi da se ovakvo ponašanje kosi s osnovnim postavkama lijepog ponašanja, odnosno bon-tona. Na ove se riječi nadovezao gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, rekavši kako je pročitao u medijima za posjet ministra.

-Sa svojim najbližim suradnicima sam bio spreman sastati se s ministrom Jovanovićem, ali je taj poziv izostao. Očekivao sam taj sastanak, jer imamo dosta problema u financiranju osnovnih i srednjih škola. Unatoč činjenici da je resorno Ministarstvo smanjilo prihode za potrebe obrazovanja, Grad Gospić je  nastojalo nadomjestiti razlike iz svog Proračuna. Plaćamo razliku za prijevoz učenika, osigurali smo e-imenike, kao i „tablete“ za jedan razred. Također sam pročitao da  je ministar Jovanović obišao Memorijalni centar „Nikole Tesle“. Kao što je poznato osnivač te ustanove, kao i Muzeja Like, je Grad Gospić. Začuđujuće je da posjetite jednu ustanovu čiji je osnivač Grad, a da se ne obratite nikome iz toga Grada. Ovo ne govorim zbog sebe, nego zbog građana, zbog učenika, roditelja i nastavnika. Ministar Jovanović je zapravo iskoristio ovaj  posjet za susret s članovima svoje partije. Ovo je prvi puta da je posjetio Gospić od kada je ministar, ali nas nije kontaktirao. Vjerujem da bi to učinio kada bi ovdje na vlasti bila neka njemu bliska politička opcija, zaključio je gradonačelnik Krmpotić. Budući je ministar Jovanović  tijekom posjeta prozvao lokalne vlasti zbog (ne)postavljanja kipa Nikole Tesle, gradonačelnik je kazao kako će odabir lokacije za postavljanje spomenika velikom znanstveniku odabrati Gradsko vijeće, kao legitimno odabrano tijelo lokalne samouprave.

-Mnogi koji nam  sada drže moralna predavanja nedavno su bili u prilici učiniti nešto oko Tesline rodne kuće u Smiljanu. Nisu učinili ništa, ali se danas usuđuju pametovati, danas kada imamo Memorijalni centar dostojan velikog Tesle, rekao je gradonačelnik Krmpotić.

M. S.