Župan Kolić: „Ubrzati legalizaciju i zaposliti nove ljude!“

Župan Kolić i ministrica Mrak Taritaš
Župan Kolić i ministrica Mrak Taritaš
Župan Kolić i ministrica Mrak Taritaš

GOSPIĆ – U cilju lakše i učinkovitije legalizacije objekata koji nemaju propisanu dokumentaciju i dozvole ministrica Anka Mrak- Taritaš sastala se s županom Milanom Kolićem. Nakon razgovora obratili su se novinarima i u svojim izjavama iskazali veliku dozu optimizma i najavu nastavka provedbe uspješno započetog postupka legalizacije.
-Pročelnica gđa. Katica Prpić i ja informirali smo ministricu o nekim detaljima ove problematike, rekao je župan Kolić. Zaključno s datumom određenim za prijavu za legalizaciju na području Ličko-senjske županije nalazilo se 15 588 objekata. S ministricom smo razgovarali na koji način olakšati i ubrzati ovaj važan posao. Prenijeli smo joj neka naša iskustva s terena i ovom se prigodom zahvaljujem ministrici što smo već definirali novi susret nakon godišnjih odmora jer nam je svima interes što prije rješavati ovu problematiku. Važno je reći da smo se danas dogovorili da postupak legalizacije ne utječe na trajanje redovne procedure pri izdavanju dozvola za objekte koji će se tek graditi. Zato ćemo angažirati naše mlade nezaposlene sugrađane, prije svega kroz struku koja je vezana uz rad stručnih timova. Pri tome mislim na nezaposlene koji su završili fakultete upravnog i ekonomskog smjera. Na taj ćemo način privremeno zaposliti te mlade ljude koji će nam pomoći da kao županija poštujemo rokove za legalizaciju do 2015. godine.
Iako vidno umorna od cjelodnevnih angažmana na terenu ministrica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš napomenula je kako je Ličko-senjska županija s županom Kolićem na čelu svijetli primjer nastojanja da se pospješi i užurba ovaj posao.
-Broj zahtjeva za legalizacijom objekata u ovoj županiji je u donjoj skupini jer je riječ o slabije naseljenom području. Do konca roka za prijavu na ovome je prostoru već legalizirano oko 500 objekata. Kako je rekao župan Kolić za postupak legalizacije potrebni su timovi ljudi. Najmanje još 15-ak ljudi, vjerojatno i više. Zahvaljujem županu što je ponudio angažman mladih, školovanih i nezaposlenih ljudi. Radeći na ovim poslovima oni će steći nova iskustva, primijeniti stečena školska znanja i zaraditi svoje plaće. U ovoj županiji pretpostavljamo da će biti rušenja manjeg dijela objekata, odnosno onih koji su građeni nakon 21. 6. 2011. Tada smo podvukli crtu. Rušenja koja sada radimo vršimo u fazi temelja jer je tada šteta najmanja. Nedopustivo je da netko i dalje misli da može nešto graditi bez dozvole, zaključila je ministrica Mrak Taritaš obraćajući se novinarima.

M.S.

Nastavak ispod oglasa