Kako bi pomogla malim proizvođačima mlijeka s područja Županije, Ličko-senjska županija stvorila je uvjete za davanje bespovratnih financijskih potpora održavanju proizvodnje mlijeka kroz  sufinanciranje troškova prijevoza mlijeka s područja županije. Ovome je prethodio Javni poziv kojega je župan Darko Milinović uputio mljekarima s ciljem podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih financijskih  potpora za smanjenje troškova prijevoza mlijeka na području Ličko-senjske županije za 2020. godinu.

Pravo podnošenja prijave na Javni poziv imaju trgovačka društva, obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji vrše sakupljanje i prijevoz mlijeka na području Ličko-senjske županije, a opravdani troškovi za subvenciju su troškovi prijevoza mlijeka malih proizvođača mlijeka. Potpore se odobravaju u visini od 0,15 kn po litri prevezenog mlijeka mjesečno.

Svečano potpisivanje Ugovora između župana dr. Darka Milinovića i otkupljivača mlijeka sa područja  Ličko-senjske županije  održano je danas u velikoj dvoranu Županije, a u uvodnom dijelu župan je naglasio važnost ove potpore.

-Prije nekoliko mjeseci do mene su stigle informacije s područja Općine Brinje, kao i  Grada Otočca da proizvođači mlijeka imaju određene probleme i da prijeti prestanak otkupa mlijeka na ovom području. Tu se radi o 196 OPG-a koji svoje mlijeko prodaju na tržištu. Vrijeme korona-krize dodatno je produbilo te probleme i ja sam smatrao da je pomoć tim OPG-ima neophodna. Mi smo u ovom proračunu izdvojili 300 tisuća kuna kako bi subvencionirali otkup mlijeka. Naša zajednička misija bila da tom problemu doskočimo i pomognemo našim proizvođačima. Ovdje se radi o 262 tisuće litara mlijeka mjesečno ili 3,2 milijuna litara mlijeka godišnje. Zato smo u dogovoru s korisnicima i prijevoznicima odlučili sufinancirati otkup mlijeka sa 15 lipa po litri. Ovo je samo jedan od načina da bismo pomogli našim OPG-ima i jedan vid pomoći gospodarstvenicima u ovoj korona-krizi. Mogu vam najaviti skori rebalans županijskog proračuna i mi ćemo osigurati sredstva za potporu pri osnivanju poljoprivrednih zadruga, potpore za pokretanje primarne poljoprivredne proizvodnje, potpore za brendiranje određenih proizvoda, subvencioniranje kamata itd., naglasio je župan Darko Milinović.

Fumić: Županova odluka o sufinanciranju troškova spas za 100 OPG-a na području Brinja

Potporu ovakvim vrstama pomoći izrekli su načelnik Općina Brinje Zlatko Fumić i gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac.

-Ova županova odluka o sufinanciranju troškova otkupa i prijevoza mlijeka spas je za najmanje 100 OPG-a na području Brinja i bez te potpore bi ih se većina ugasila. Zahvaljujem županu i njegovom timu na pomoći. Naša Općina će također sa 15 lipa po litri mlijeka sufinancirati troškove naših proizvođača mlijeka, ustvrdio je načelnik Fumić.

Kostelac: Bez pomoći županije propali bi mnogi manji OPG-i na području Otočca

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac također se zahvalio županu i Županiji na potpori.

-Da nije ove pomoći propali bi mnogi manji OPG-i na području Otočca. Znamo da Hrvatska uvozi više od 50 posto poljoprivrednih proizvoda, a ovakve mjere jedini su način pomoći našim ljudima da opstanu u poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je gradonačelnik Kostelac.

Ovaj potez županije će uvelike pomoći malim proizvođačima mlijeka

U ime većih otkupljivača mlijeka govorio je Vlado Tomaić, vlasnik respektabilne sirane „Runolist“ sa pogonima u Krasnu i Otočcu.

-Ova je pomoć stigla u zadnji čas. Posvuda u Hrvatskoj  već duži niz godina traje kriza otkupa mlijeka. To se povećalo našim ulaskom u EU jer umjesto da nam se tržište otvorilo, dogodilo se obratno. Iz EU nam dolazi mnoštvo prehrambenih proizvoda, a domaći proizvođači su zbog mnogih parafiskalnih nameta nekonkurentni na tržištu. Resorno Ministarstvo nam je malo i kratkoročno pomagalo. Ovaj korak naše Županije  će svakako pomoći svima nama koji radimo s mlijekom. Što se tiče kvalitete mlijeka i općenito stočarstva, moram reći da ono što ima Lika, to nema cijela Hrvatska, naglasio je Vlado Tomaić iz sirane „Runolist“.

Svi proizvođači i prerađivači mlijeka uvjereni su kako je korak Ličko-senjske županije najbolji način spašavanja ličkog mljekarstva i proizvođača mliječnih proizvoda.

L.O.