Župan Milinović: “Nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja samoizolacije, zahvaljujući tome nemamo nove slučajeve koronavirusa”!

Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije održao je danas svoju redovnu konferenciju za novinare. Govoreći o trenutnoj situaciji u svezi epidemije  župan Darko Milinović naglasio je osnovne značajke ukupne situacije.

-Nadzor nad procesom samoizolacije preuzela je primarna zdravstvena zaštita. Do jučer smo imali 326 nadzora, 126 aktivnih. Ono što je dobro u cijeloj situaciji jest podatak da je policija izvršila 144 nadzora i da nitko nije kršio mjere samoizolacije. Zbog ovakvog discipliniranog ponašanja mi nemamo  novih slučajeva pozitivnih slučajeva na koronavirus. Imali smo 14 kontrolnih briseva i samo je jedan bio pozitivan. Taj se pacijent nalazi u Senju, odlično se osjeća i bolest se kreće prema samoizlječenju. Ovo je ogledni primjer kako se trebamo ponašati u ovakvim situacijama.

Nastavak ispod oglasa

U ovo vrijeme moramo misliti i na gospodarstvo pa je naš Odjel za graditeljstvo i dalje na dispoziciji građanima. Odjel je „zatrpan“ zahtjevima za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola. Radi se i bez prijema stranaka jer se mora voditi briga i o gospodarskim aktivnostima koje ne smiju stati, zaključio je župan dodavši kako svi građani koji su promijenili mjesto boravišta moraju o tome kontaktirati broj 053/192, ili se prijaviti preko sustava e-Visitor.

Zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Mladen Kranjčević pojasnio je kako će policija detaljno kontrolirati provođenje odluke državnog Stožera civilne zaštite o disperziranju dijela građana Zagreba koji su se nakon potresa uputili u manje sredine. Prijave brojnih savjesnih građana započele su još jučer i intenzivirale su se tijekom dopodneva.

O znatnom prilivu građana iz drugih područja RH u Ličko-senjsku županiju govorio je epidemiolog ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Ivan Stanić. Pozvao je sve građane da se pridržavaju pravila ponašanja u vrijeme epidemije. Kako izvan kuće, tako i u krugu svoje obitelji. To se posebice odnosi na građane koji od ranije imaju izrečenu odredbu samoizolacije. 

-Iste mjere vijede posvuda na području RH, naglasio je dr. Stanić.

L.O.