Župan Milinović: „Oko corona virusa nema mjesta panici“!

0

Zbog novonastale zdravstvene situacije i pojave corona virusa u Hrvatskoj župan dr. Darko Milinović održao je danas radni sastanak sa svim ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja Ličko-senjske županije na ovu temu. Nakon sastanka novinarima su se obratili ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije dr. Ružica Čanić, voditelj Odjela epidemiologije dr. Ivan Stanić i župan dr. Darko Milinović.

-Posvuda su zavladale psihoza i panika, osobito od kada se corona virus pojavio u Hrvatskoj. U Ličko-senjskoj županiji za sada nemamo pojavu corona virusa. Psihozi nema mjesta iako je gotovo sigurno da će taj virus stići u ovu županiju. Hoće li se desiti nešto jako zabrinjavajuće-neće. Želim poručiti svim našim građanima da psihoze ne treba i ne smije biti. Kupovanje namirnica na veliko i pražnjenje polica u trgovina nikome nije potrebno. Važno je istaknuti tri detalja: čovjek stariji od 80 godina ima šansu za preživljavanje ovoga virusa od 87 posto. Oni od 50 do 60 godina zaraze se corona virusomi bolest preboli 99 posto. Mlađi od 40 godina ovu bolest preboli 99,8 posto ljudi. Dakle, osnovna poruka je: nema panike. Sve što činimo kod pojave sezonske gripe trebamo raditi i u ovom slučaju. Ništa manje, ništa više. Ako peremo ruke 10 puta dnevno, sada ih perimo 40 puta. Ove godine je u svijetu  od sezonske gripe oboljelo 42 milijuna ljudi, a umrlo ih je 61 tisuću. Lani je u Hrvatskoj umrlo 107 ljudi oboljelih od gripe. Želim reći kako corona virus nije puno opasniji od obične ili ranije od svinjske gripe. Istinu treba plasirati, ali nema mjesta panici, zaključio je župan Milinović te dodao kako struka u Ličko-senjskoj županiji  poduzima sve kako bi se suzbilo napredovanje ovoga virusa. Bilo je nedoumica oko hodočasnika u Rim, ali su sa svima obavljeni razgovori i nitko nema simptoma corona virusa. Svi oni su upozoreni da se u slučaju veće temperature i problema s disanjem hitno jave liječniku.

Voditelj Odjela epidemiologije ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Ivan Stanić potvrdio je ove riječi rekavši  kako se situacija mijenja iz sata u sat i kako nema mjesta nervozi.

-Testirali smo mnoge građane i svi su nalazi negativni. Mi smo po ovom pitanju aktivni od zimus jer smo na Plitvicama imali veći broj turista iz Kine. Bitno je reći da sve naše službe po ovim pitanjima funkcioniraju sukladno protokolu. Stanje se redovno prati. Treba reći da stručnjaci smatraju da će već nakon travnja ovaj virus nestati, a ako se uopće pojavi do godine, tretirat će se kao obična gripa. Ponavljam da su svi nalazi pacijenata bili negativni, rekao je dr. Stanić.

Upitana za odnos prema posjetama u Općoj bolnici Gospić ravnateljica dr. Sandra Čubelić istaknula je kako se svake godine u vrijeme sezone gripe ograničavaju posjete pacijentima u bolnici.

-Gripa je bolest koja se lako širi kapljičnim putem, a budući da se u našoj bolnici liječe pacijenti koji su teško bolesni, kronični bolesnici ili su operirani mi svake godine uvedenom rekstrikcije vezane uz posjete. Ove godine smo to također učinili, a kako smo od jučer dobili naputak Kriznog stožera, posjeti u našoj bolnici su od jučer sasvim ukinuti. Na ovaj način se u potpunosti pridržavamo pravilima struke i odredbama Kriznog stožera, naglasila je ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Čubelić.

M.S.