Župan Milinović potpisao Sporazume o zbrinjavanju otpada

U kabinetu župana ličko-senjskog  Darka Milinovića potpisan je danas Sporazum o sufinanciranju Centra za gospodarenje otpadom „Babina Gora„. Ovim je učinjeni značajan iskorak u svezi zbrinjavanja otpada za  Grad Otočac te Općine Brinje, Plitvička Jezera i Vrhovine. Ugovore su sa Županijom potpisali gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić i zamjenik načelnika Općine Plitvička Jezera Franjo Ančić. Govoreći o važnosti danas potpisanih dokumenata župan Darko Milinović je istaknuo nastavak dobre suradnje s jedinicama lokalne samouprave koja se ovdje manifestira kroz zbrinjavanje i gospodarenje otpadom, segmentom važnim za sadašnjost i budućnost ovih prostora.

-Zahvaljujem se predstavnicima Grada Otočca i ovih Općina na suradnji. Naredne godine ćemo za zbrinjavanje otpada zajednički uložiti oko milijun i 150 tisuća kuna. Na ovaj način smo ušli u zajednički projekt sufinanciranja u omjeru 50 posto Županija, a 50 posto jedinice lokalne samouprave, ovisno o količini otpada. Ovo je svakako dobar primjer ostalim Općinama i Gradovima u Ličko-senjskoj županiji, kao i na nivou cijele države. Prema planu gospodarenja otpadom RH današnji supotpisnici Sporazuma su „naslonjeni“ na zbrinjavanje otpada u  Karlovačkoj županiji, Grad Senj je u tom smislu vezan uz Rijeku, a ostali na Zadarsku županiju. U smislu realizacije današnji je projekt zbrinjavanja otpada svakako najdalje otišao, zaključio je župan Milinović.

Nastavak ispod oglasa

Sufinanciranje zbrinjavanja otpada određuje se prema broju stanovnika određenog područja pa će tako Grad Otočac naredne godine za  ovu namjenu osigurati 304 tisuće kuna, Općina Plitvička Jezera 182, Općina Brinje  66 500 i Općina Vrhovine 20 tisuća kuna.

Gradonačelnik Kostelac i načelnik Fumić su se zahvalili županu na pomoći u rješavanju problema otpada i sufinanciranju njegova zbrinjavanja. Valja napomenuti kako je županija ove godine iz svog proračuna sufinancirala izgradnju zbrinjavališta otpada Babina Gora u iznosu od 700 tisuća kuna.

L.O.