U prostorijama Kabineta župana ličko-senjskog  dr. Darka Milinovića održana je danas svečanost uručenja građevinskih dozvola za izgradnju solarne elektrane  na Udbini, investitora tvrtke  „Moderator“ d.o.o Udbina i direktora postrojenja Davora Zeca. Župan dr. Darko Milinović naglasio je važnost ovoga događaja.

-Ovo je prigoda da bismo promovirali važnost sve većih ulaganja u ovu županiju. Naši Odjeli za realizaciju i ubrzani tijek ovih aktivnosti rade vrlo savjesno i učinkovito. Ova tvrtka iz Udbine je jedan važan segment razvoja gospodarstva Općine, Županije i Hrvatske. Zahvaljujem se direktoru firme „Moderator“ na ulaganjima i nastavku njihovog rada. Sjetite se kako su prilikom početka radova na turističkom naselju u Lovincu investitori izjavili kako su gradili posvuda, ali ovakvu susretljivost i brzinu realizacije svih potrebnih dozvola još nigdje nisu vidjeli. Tako smo i za ovaj projekt sve potrebne dokumente riješili za manje od mjesec dana jer je susretljivost i angažman naše administracije itekako bitan za ovakve projekte. Vrijednost ove investicije je 9,5 milijuna kuna. Svaku investiciju u Ličko-senjskoj županiji treba pozdraviti. U tijeku je izmjena županijskog Prostornog plana u kojemu se sa strateškom procjenom posebno ističu upravo obnovljivi izvori energije poput ovoga  u Podudbini.  Za sada već imamo 15-ak zahtjeva investitora koji su u novom PP-u našli svoja mjesta za ulaganja.  Sve su to projekti koji su iziskivali kompletnu i kompleksnu stratešku procjenu. Ovaj projekt samo je još jedan u nizu projekata u našoj županiji koji se odnosi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Investitor je već dugi niz godina poznat na tržištu kao proizvođač energenata iz obnovljivih izvora, rekao je župan dr. Milinović i ponovno istaknuo podatak po kojemu je Ličko-senjska županija na raspolaganju svim investitorima i poduzetnicima te direktoru Moderatora predao građevinsku dozvolu za novi projekt.

Nova radna mjesta u Podudbini

U ime tvrtke „Moderator“ d.o.o. na profesionalnom odnosu svih županijskih službi zahvalio se direktor Davor Zec.

-Do sada smo u postojeće postrojenje i infrastrukturu uložili oko 100 milijuna kuna. Zapošljavamo 32 djelatnika i u ovoj korona-krizi smo se trudili da nitko ne ostane bez posla. Što se tiče ovoga novog projekta to je samo nastavak priče o obnovljivim izvorima energije, a koristit će se da naše potrebe unutar vlastite elektro- mreže.  Fotonaponski moduli se postavljaju na površinu od 28.500 m2.  Očekivana godišnja proizvodnja  električne energije sunčane elektrane bit će  10,29MWh. U konačnici će u Podudbini posao naći gotovo 100 djelatnika, zaključio  Davor Zec i rekao kako u RH nije dovoljno prepoznata proizvodnja solarne el. energije niti korištenje peleta za grijanje.

L.O.