Kako bi se ubrzale gradnje novih stanova, izgradnja nove tržnice, sanacija i izgradnja nekoliko objekata vrijednih oko 90 milijuna kuna župan ličko-senjski Darko Milinović uručio je danas načelniku Općine Perušić Ivici Turiću građevinske dozvole i popratnu dokumentaciju. Kako je pri tome istaknuo Ličko-senjska županija na ovaj način želi biti akcelerator razvoja i daje potporu svim jedinicama lokalne samouprave kako bi u što kraćem roku realizirali brojne projekte.

-Još jednom smo htjeli pokazati da županija mora biti na usluzi svim građanima, Općinama i Gradovima. Danas smo u Perušić dostavili građevinske dozvole za nekoliko projekata koji će se realizirati na području Općine Perušić. Sva ta dokumentacija pripremljena je u rekordno kratkom roku,  za manje od dva tjedna. Kao primjer spomenut ću projekt vrijedan gotovo 20 milijuna eura poduzetnika Gorana Štroka u Lovincu. Pri tome je g. Štrok rekao kako nigdje u Europi nije naišao na takvu ekspeditivnost i susretljivost. Nažalost, troma administracija često zna biti kočničar u željenoj dinamici realizacije projekata, istaknuo je župan Milinović. Također je dodao kako su u  različitim fazama realizacije na području županije projekti vrijedni 134 milijuna kuna koji se financiraju iz fondova EU.

Danas dostavljena dokumentacija odnosi se na izgradnju nove stambene zgrade u centru Perušića gdje će svoj dom naći 28 obitelji. Uz to će se u Perušiću izgraditi nova zelena tržnica. Detalje ovih projekata pojasnio je načelnik Ivica Turić.

-Najprije se još jednom moram iskreno zahvaliti županu Milinoviću i njegovom timu jer se nikada brže nisu realizirale građevinske dozvole za ove projekte. S županom imam odličnu suradnju još dok je bio ministar i puno mi je puta otvorio vrata, pa i kad je bilo najteže. Ovim je naša uspješna suradnja nastavljena. Srušit ćemo staru i dotrajalu zgradu bivše Ekonomske škole i na njezinom mjestu sagraditi modernu stambenu zgradu sa 28 stanova. Čuli ste kako uskoro kreće i izgradnja nove tržnice. U ukupno 32 milijuna kuna treba uvrstiti i potpunu sanaciju zgrade Doma kulture. Općina Perušić sada ima u različitim fazama realizacije projekte vrijedne oko 50 milijuna kuna. Tako do konca ove i tijekom naredne godine očekujemo do 100 milijuna eura privatnih i državnih investicija, rekao je načelnik Ivica Turić.

Nova stambena zgrada će uz 100 kuća u naselju Kunjača dugoročno riješiti stambenu problematiku ove općine. Gradit će se na temeljima Ekonomske škole koja je djelovala  do 1973. godine. Svoj zenit dosegla je kada je imala 600 učenika, a osnovna škola je tada brojala 1 200 učenika. Gašenjem tadašnjeg Kotara Perušić započelo je masovno iseljavanje sa ovoga područja. Ekonomska škola je ugašena, a osnovnu školu danas pohađa 130 učenika, od čega 16 prvašića.

M.S.