Župan Milinović:“Hrvatska se nije branila u Minhenu, nego u Gospiću“!!! 

0

U Ličko-senjskoj županiji ovih dana tijekom studijskog putovanja u okviru redovnog Plana i programa na  Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“, Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“, Zapovjedno-stožernoj školi „Blago Zadro“ i Visokoj dočasničkoj izobrazbi borave zapovjednici i polaznici ovih ustanova.  U velikoj dvorani županije primio ih je župan Darko Milinović sa suradnicima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Župan Milinović definirao je  najvažnije činjenice ratnih stradanja i današnjice ovoga dijela Hrvatske.

-Ovim prijemom smo željeli izraziti pijetet prema prvom hrvatskom predsjedniku čije ime s ponosom pronosi Hrvatsko vojno učilište, kao i vječnu zahvalnost i sjećanje na naše brojne poginulem suborce i prijatelje. Povijest i čast Domovinskog rata duboko su utkani u temelje moderne Hrvatske. U ratu  sam bio zapovjednik saniteta 118. brigade ZNG u Gospiću i šire pa znam koliko su pretrpjeli naši branitelji i članovi njihovih obitelji. Mi smo se nažalost našli na prvoj vatrenoj liniji sulude ideje o Velikoj Srbiji na potezu Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica. Zbog toga su na ovaj dio Hrvatske vršeni stalni napadi agresora. Posljedice tih bestijalnih napada su razoren grad i više od 400 poginulih branitelja i civila. Unatoč svemu nismo pokleknuli jer smo mi Ličani hrabri i uporni ljudi. Hrvatska se tih sudbonosnih dana nije branila u Minhenu, nego li u  Gospiću, rekao je između ostaloga župan Milinović. Kao paradigmu složenosti situacije na početku rata Milinović je istanuo činjenicu kako se gospićka bolnica nalazila 50-ak metara udaljena od vojarne  prijetvorne JNA, a bolnicu je preko noći napustila polovica zaposlenika koji su prešli u tzv. Krajinu.

Oglas

Na prijemu se zahvalio brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

-Na svim razinama vojne izobrazbe imamo i strane polaznike pa su i danas s nama časnici iz Slovenije, BiH, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova. Kroz naš nastavni program želimo im pokazati kako živi Hrvatska i kako sve to izgleda izvan vojnih lekcija. Na ovaj način im predstavljamo Županije i Gradove, da ih upoznamo iz prve ruke kakav je bio njihov doprinos u Domovinskom ratu, kakva su bila stradanja, kako se danas štuje Domovinski rat. Gospić i Ličko-senjska županija  su u tom kontekstu nezaobilazna točka našeg studijskog putovanja, naglasio je brigadir Kožić. Na prijemu se zahvalio i Hrvoje Ostović, Županijski vatrogasni zapovjednik koji je trenutno na izobrazbi u Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“.

L.O./M.S./N. M.