Župan Milinović:“Neka politika ne govori o gospodarstvu već da gospodarstvo govori o politici“!

0

Predsjednik Uprave Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec s najbližim suradnicima održao je danas u Gospiću sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i predstavnicima obrtničkih komora na razini županije i gradova. Nakon sastanka održanog u prostorijama Ličko-senjske županijeupriličena  je konferencija za novinare u kojoj je Ranogajec ustvrdio kako u RH radi 87 000 obrtnika.

-Vjerujem da će svi oni ostati na tržištu, da će i dalje  stvarati proizvode i usluge. Ovdje u Gospiću  smo čuli što Gradovi i Županija mogu učiniti i pomoći obrtnicima u njihovom radu. Na taj način se otvaraju nova radna mjesta i stvara pogodniji i ugodniji život u ovoj županiji. Manifestacija Jesen u Lici dokazuje nam da postoji partnerstvo između politike i gospodarstva. Svaki sajam je prozor u svijet, svaki sajam pomaže obrtnicima da nađu tržište. Ako ne izađemo na tržište onda nemamo ni šanse. HOK sufinancira izlaske na sajmove pa imamo 17 regionalnih i pet međunarodnih sajmova. Zato pozivam naše obrtnike da nam se jave, predstave svoje proizvode i usluge kako bismo im mogli pomoći, zaključio je Ranogajec.

Župan Darko Milinović potvrdio je kako je sinergija lokalne politike, HOK-a i obrtnika već polučila dobre rezultate.

-Vidjeli ste danas da nema djelića Hrvatske iz kojega nisu došli  izlagači. Još uvijek postoje predrasude po kojima u Lici postoji samo rad u državnim službama. Istina je da u upravi radi 29 posto zaposlenih, dok 71 posto radi u proizvodnom i uslužnom sektoru. Malo i srednje poduzetništvo u ovoj županiji zapošljava oko 20 posto ukupno zaposlenih. Dakle, mi imamo razloga za optimizam. Ne pristajem na teorije da je Lika statistička pogreška, ni u gospodarskom, ni u političkom smislu. Imamo izuzetnu suradnju sa županijskim HOK-om i uskoro ćemo potpisati još jedan ugovor o financiranju deficitarnih zanimanja. Dakle, nije to odlučila politika nego županijska obrtnička komora. Županija i sada ima otvorenu kreditnu liniju sa 5 milijuna kuna za proizvodna zanimanja. Zato volim reći da je dobro da politika ne govori o gospodarstvu već da gospodarstvo govori o politici, istaknuo je župan Darko Milinović.

M.S./L.O.