Župan Milinović:“Ubacimo u višu brzinu pri povlačenju sredstava iz EU fondova“!

Gospić je danas bio domaćin radionice na temu „Regionalni dani EU fondova“ što ih diljem Hrvatske organiziraju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. U dvorani KIC-a Gospić okupili su se brojni gospodarstvenici, vlasnici OPG-a i predstavnici jedinica lokalne samouprave. Skup je otvorio dr. Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije rekavši kako je uvjeren da će ova radionica i panel rasprava uroditi plodom i u praktičnom smislu.

-Uvjeren sam da će zaključci sa današnjeg okupljanja doprijeti do onih koji ih mogu provesti u djelo te da ćemo danas artikulirati mnoge probleme kako bismo ih rješili i tako pomogli razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Tako ćemo pomoći i razvoju izgradnje infrastrukture temeljem povlačenja sredstava iz fondova EU. Ako ne „ubacimo u višu brzinu“ onda nam se svima ne piše dobro. Mi imamo dobrih rezultata i pokazatelja da smo kao županija najbolji po povlačenju sredstava iz EU jer smo povukli oko 22% od odobrenih sredstava. S tim ne smijemo biti zadovoljni već pronaći načine da naše Općine i Gradovi apliciraju i dobiju što više sredstava za različite projekte. Prij 80 godina nas je ovdje bilo oko 200 tisuća, a danas nešto iznad 50 tisuća. Samo iz ovoga grada je unatrag godine dana otišlo 400-500 mladih ljudi zbog uvjeta razvoja ruralnih područja, zaključio je župan dr. Darko Milinović.

Nastavak ispod oglasa

Održana je  panel diskusija pod nazivom „Razvoj Ličko-senjske županije korištenjem EU fondova za poticanje investicija“ na kojoj su sudjelovali i  predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije. Predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ definirali su  aktualne i buduće natječaje, o čemu je više rekao Davor Kuška iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

-Tempo korištenja EU fondova u ovoj županiji je dobar i aktivno je puno korisnih projekata. Ova županija, ovaj kraj imaju odlične potencijale, vrijedne poduzetnike i OPG-e i spreman cijeli niz komunalnih, privatnih i društvenih projekata koji imaju velike šanse za financiranje iz EU fondova , rekao je Davor Kuška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Danas je predstavljena  mjera 6.1. (Potpora mladim poljoprivrednicima), mjera 6.2. (Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima), mjera 6.3. (Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava), mjera 6.4. (Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima), mjera 4.1.1. (Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava) te mjera 4.1.2. (Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš).

M.S./H. J.