Župan Petry:“Hrvatska je platila previsoku cijenu svoje slobode“!!!

Prije 26 godina započela je grandiozna vojno-redarstvena operacija „Oluja“. U čast te velike osloboditeljske operacije, na spomen i zahvalnost poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja „Pobjednik“ na vrhu planine Ljubovo održana je jutros sveta misa i komemoracija.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. Ante Luketić, udbinski župnik, uz mons. Milu Čančara, župnik iz Korenice i vlč. Božidar Volarić, župnika iz Lopara.

Nastavak ispod oglasa

Kod spomen-obilježja podignutom u čast hrvatskih branitelja vijence su najprije položile obitelji poginulih i predstavnici braniteljskih udruga. U ime Ličko-senjske županije vijenac je položilo izaslanstvo u kojem su bili župan Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić i saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević. Slijedila su izaslanstva Grada Gospića na čelu s Karlom Starčeviće, Općine Karlobag koju je predvodio načelnik Boris Smojver, Grada Raba, Općine Brinje… Svijeće su zapalili predstavnici brojnih braniteljskih udruga na potezu od Istre, Kvarnera, otoka i Like.

Nakon komemoracije župan ličko-senjski Ernest Petry obratio se novinarima.

-Ovo su dani sjećanja i iskrenog pijeteta prema hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za osamostaljenje i slobodu Hrvatske. Svi smo ponosni što imamo hrvatsku državu, ali se ogromne žrtve i visoka cijena kojom je ta sloboda plaćena nikada ne smiju zaboraviti. Tako su mi ovi dani zapravo dani ponosa i slave, ali i neizrecive tuge za civilnim i vojnim žrtvama koju je Hrvatska morala platiti da bi postala neovisna i slobodna. Na te teške dane i velike žrtve sjećanja ne blijede i sjećat ćemo ih se dok smo i mi živi, napomenuo je župan Ernest Petry.

Najviše hrvatskih branitelja sa Zbornog područja Gospić u Oluji je poginulo upravo na Ljubovu, planinskom lancu koji je oslobođen nakon Knina.

L. O.