Župan Petry:“Revitalizacija je krenula i uskoro će se intenzivirati“!

U holu Kulturno-informativnog centra u Gospiću Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Ličko-senjske županije tiskovnu konferenciju na kojoj je o nekim aktualnim pitanjima govorio predsjednik ŽO i župan Ernest Petry. Uz novinare na konferenciji su bili nazočni predstavnici 6 županijskih organizacija HDZ-a koji su nakon konferencije sudjelovali na nacionalnom Izbornom Saboru Zajednice utemeljitelja HDZ-a ”Dr. Franjo Tuđman”.

Župan Petry je govoreći o kreditnom rejtingu RH istaknuo važnost sadašnje situacije koja i na ovaj način jamči bolju budućnost RH i Ličko-senjske županije jer je prijašnja kreditna projekcija iznosila je 5,4 posto, dok je trenutno 8,1 posto.

-Ovo je svakako fenomenalna situacija koja će se odraziti i na gospodarstvo naše županije. Mi smo područje s najvećom površinom među hrvatskim županijama koja čini oko 10 posto površine Hrvatske, ali nažalost s najmanjim brojem stanovnika pa se pretpostavlja da nas danas ima manje od 45 tisuća. Prije 100-njak godina samo je Lika imala preko 200 tisuća stanovnika.

Od kada sam preuzeo dužnost župana moje svakodnevne aktivnosti u suradnji s Vladom RH usmjerene na revitalizaciji gospodarstva. Intenzivno tražimo investitore, a znatno je povećana suradnja između svih Gradova i Općina. Naši ciljevi su zajednički i na taj način ćemo ubrzati nove gospodarske pravce. U suradnji s resornim Ministarstvima i privatnim investitorima već je pokrenuto mnoštvo projekata.

Temelj naše gospodarske budućnosti su poljoprivreda i stočarstvo, drvna industrija, turizam i obnovljivi izvori energije. Naša Županija ima tri nacionalna parka Park prirode Velebit.

Mi smo ekološki čista Županija i ovdje su naši djedovi prehranjivali svoje obitelji. Jučer sam u Ministarstvu poljoprivrede dogovarao projekte vezane uz revitalizaciju prehrambene proizvodnje. Jedna vrlo ozbiljna tvrtka završava studiju vezanu uz povećanu proizvodnju i preradu mlijeka u Lici. Uskoro ćemo definirati lokaciju za izgradnju nove tvornice za preradu mlijeka. U razgovoru s istim Ministarstvom smo pripremili smo studiju kojom ćemo Ličko-senjsku županiju pozicionirati kao centar brdsko-planinskog područja. To je jedan od segmenata koji će biti temelj uspona poljoprivrede Ličko-senjske županije, rekao je Ernest Petry.

-Za lokalnu drvno-prerađivačka industriju treba reći kako je pomalo posrnula. Umjesto prerade drveta, iz Like su se izvozili trupci. Postojeći domaći drvo-prerađivači sada imaju osigurane dovoljne količine sirovine kako bi mogli zadržati svoje radne kapacitete. U pregovorima smo s nekoliko poduzeća koja bi se pojavila i na ovom području, pri čemu bi se proizvodila sekundarna roba. Prije nekoliko dana sam se sastao s austrijskim investitorima koji su zainteresirani za drvnu proizvodnju u Lici. Oni ne bi bili konkurencija sadašnjim proizvođačima nego ih želi povezati kao „lego kockice“ i da se na ličkom području finalizira što veći drvni asortiman.

Govoreći o „zelenoj energiji“ Petry je naveo mnoštvo primjera.

-Na području obnovljivih izvora energije događaju se vrlo važne investicije. Ovih dana na području Senja očekujemo otvaranje novog vjetro-parka koji će u financijskom smislu znatno pomoći Gradu Senju. Unatrag malo vremena smo u Lici otvorili dva konglomeracijska postrojenja:u Gospiću i u Brinju. To znači proizvodnju 5 megavata el. energije i oko 10 megavata toplinske energije. Toplinsku energiju ćemo iskoristiti za sušenje drvnih proizvoda, za grijanje vode i nekih objekata. Samo na području Brinja će na ovaj način posao naći 100 ljudi jer se na tom području planira izgradnja toplica. Slično će se dogoditi i kod energane u Gospiću gdje smo u postupku traženja investitora za preradu drveta. Na području Gospića je u pripremi dokumentacija za izgradnju još jednog velikog prodajnog centra koji će zapošljavati od 80 do 100 radnika. Preko Gospića će vjerojatno ići treći most kako bi se prometno rasteretio i izgradila nova urbanistička zona do koje će se dolaziti izravno a autoputa. Do konca ove godine započet će s radom nova tvornica u Gospiću koju će pokrenuti domaći investitor i zaposliti 20-ak ljudi. Na području Gospića će se graditi i jedna solarna energana, istaknuo je župan Petry.

U dogovoru s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom najavljena je izgradnja Muzeja Domovinskog rata u Gospiću. Na ovaj način će se pojačati turistička ponuda i dati zasluženo mjesto braniteljima. Na području Otočca planira se pozicionirati jedna bolnica za veterane Domovinskog rata. Sve ovo će pratiti otvaranje novih radnih mjesta. Osim ovoga je istaknuo:

-Na području Novalje gradonačelnik Ivan Dabo je pokrenuo brojne investicije, kao izgradnju nove luke Žigljen, rekonstrukciju mnogih ulica i luka i tako pozicionirao Novalju kao izvrsno obiteljsko-turističko središta. U Perušiću se završava novi Vatrogasni dom. Na tome području HEP gradi sustav HES Kosinj, dok će su Senju gradi HE Senj 2. Ovo su najveće investicije u povijesti samostalne Hrvatske vrijedne 5 milijardi kuna. U Perušiću se završava stambena zgrada sa 28 stanova. Lovinac smo pozicionirali kao turističko središte, a u zadnjoj fazi pregovora nastojimo Lovinac definirati kao izviđačko središte na karti Europe. Ondje će se uskoro graditi nova solarna energana 9,99 megavata.

Karlobag je u radovima za rekonstrukciji stare rive, gdje će se uložiti ukupno oko 16 milijuna kuna. Na području Općine Plitvička jezera započela je aglomeracija vrijedna 350 milijuna kuna. Udbina će biti srce naših OPG-a, uz plan za izgradnju nove solarne energane. Općina Vrhovine naslanja se na NP Plitvička jezera i ondje je u tijeku realizacija mnogih turističkih projekata. Na području Donjeg Lapca također su u planu mnogi projekti, a zadnjih dana smo realizirali rekonstrukciju dječjeg igrališta, naveo je župan Petry.

Govoreći o epidemiji COVID-19 župan Petry je poručio javnosti kako nema mjesta panici niti podlijeganju teorijama zavjere i podizanju tenzija. Ponovio je kako je cijepljenje jedini i sigurni način za suzbijanje epidemije.

L..O.