Župan spreman na sva pitanja oporbe

Aktualni sati trinaeste po redu sjednice Županijske skupštine započeo je pitanjem bivšeg HNS-ovca, a sad nezavisnog vijećnika Stjepana Ćaćića. Njega je zanimala demografska obnova i naseljavanje Ličko-senjske županije. Ćaćić je zanimalo postoji li program demografske obnove i što se čini po tom pitanju na području LSŽ.

Na pitanje mu je odgovorio župan Kolić kazavši da je Županija jos u sječnju 2008. donijela program mjera populacijske politike za područje LSŽ. Neke od tih mjera uključuju naknade za novorođenčad, osiguravanje jednokratne obnove za treće dijete i mreže vrtića na području županije.
Tomislava Zrinskog (SDP) je interesiralo koliko je Vlada RH uložila u županiju u 2014. godine i koje su kapitalne investicije. Na prvo pitanje nije dobio odgovor jer kako je kazao župan podatke o ulaganju države trenutno nemaju jer se za iste treba prikupiti informacije od općina i gradova. Vezano uz kapitalna investicije Kolić je naveo ulaganja iz Njemačke, a riječ je o proizvodnji struje i topline za staklenike. U raspravu se uključio i predsjednik Županije skupštine dr. Darko Milinović kazavši kako su potpore države za županiju smanjene za ukupno osam milijuna kuna.
Ivana Bižanovića (HSU) je zanimalo što je sa sredstvima tekuće pomoći iz državnog proračuna za grad Otočac u 2014. godini. Na pitanje mu je odgovorio župan Kolić ustvrdivši kako iz Otočca nije na vrijeme stigao zahtjev za sredstva, a kako je 2014. prošla proračun je izvršen i potrošen.
Katarina Milković (HDZ) je tražila pojašnjenje vezano uz CARNET-ov pilot projekt e-škole među kojima su i tri škole iz LSŽ.
– Tri škole iz LSŽ su odabrane temeljem javnog poziva pilot projekta e-škole Carneta i usporo očekujemo potpisivanje ugovora. Ličko-senjska županija je pismom namjere dala podršku školama za prijavu na navedeni projekt, a među prvih 20 škola u kojima će započeti projekt na jesen nalazi se gimnazija Gospić, dok će OŠ Perušić i OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac na navedeni projekt biti uključeni početkom 2016. godine, kazao je župan Kolić ustvrdivši kako će se ovim projektom podići razina digitalnih zrelosti škola.

Nastavak ispod oglasa

Darka Banića (SDP) je zanimalo pitanje navodne politiziranosti i zlonamjernih izjava iznesenih na Skupštini vezanih uz rad Veleučilišta Nikola Tesla, kao i to podržava li župan rad istoga. U raspravu se uključio predsjednik Skupštine pozvavši Banića da apelira na predsjednika GO SDP-a N. Marasa koji je u proteklih pet godina Veleučilište nazivao „leglom HDZ-a“. Župan Kolić je istaknuo neupitnost podrške LSŽ radu Veleučilišta, ali i izrazio žaljenje zbog zaustavljanja najavljenog širenja Veleučilišta.
– Ličko-senjska županija je pokrenula izgradnju studentskih domova u Gospiću i Otočcu kako bi poboljšali standard studenata, kazao je župan ustvrdivši kako se politika Veleučilišta ne vodi u zgradi istoga već na ulici i po lokalima.

Branislav Šutić (HDZ) je pitao što Županija poduzima vezano uz turizam i je li aplicirano za sredstva EU za turizma.

– Turizam je među tri glavne grane razvoja županije. U protekloj godini je na području županije realizirano nekoliko projekata na području grada Senja, Vrhovina, Perušića, a neki drugi čekaju odobrenje, kazao je župan Kolić.

H.J.