Župan Kolić na današnjoj skupštini
Župan Kolić na današnjoj skupštini
Župan Kolić na današnjoj skupštini

     GOSPIĆ – Na početku aktualnog sata netom održane Županijske skupštine Ličko-senjske županije HSLS-ovog Antu Franića je zanimalo kako je Milan Kolić u funkciji župana prisustovao sjednici  Izborne skupština Zajednice obrtnika i poduzetnika HDZ-a Ličko-senjske županije, te kako se takvom praksom ne daje dobar primjer demokratskom društvu i radu privatnog sektora. Na postavljeno pitanje Franiću je odgovorio predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović koji je kazao kako Milan Kolić navedenoj Izbornoj skupštini nije nazočio u funkciji župana. Milinović je pozvao i druge stranke da osnuju slične asocijacijete te na takav način potiču razvoj gospodarstva. Župan Kolić je kazao kako su na osnivanju Zajednice obrtnika i poduzetnika bili i simpatizeri HDZ-a, a ne samo članovi stranke jer se samo tako može razvijati gospodarstvo.

HNS-ov Stjepan Ćaćić pitao je zašto se uništava sustav školstva, kulture i sporta na području LSŽ. Na pitanje mu je odgovorila dožupanica Ivana Tomaš.

 Bilo bi najbolje da kao predsjednik županijskog HNS-a to pitanje postavite svojima u koalicijskoj Vladi na nacionalnoj razini jer su oni ti koji smanjuju limite i sredstva ustanovama u školstvu i zdravstvu. Od vas g. Ćaćiću tražili  smo da nam se dostavite računima pravdana potrošena sredstva iz Proračuna, međutim ovdje se nalaze računi vaše  zadruge „Lika As“ i Udruge Solidarnost vaše supruge koji su ispostavljeni Savezu sportova LS županije. Na taj su način, između ostaloga, zapostavljani neki uspješni sportski klubovi.  Kao primjer  navodim kuglački klub „Velebit“ koji, kao jedini prvoligaš u županiji, već tri godine od Saveza nije primio niti jednu kunu, ustvrdila je zamjenica župana Ivana Tomaš.

Umjesto izravnog odgovora na ovo Ćaćić je odgovorio kako je jako razočaran, te da mu nije jasno kako aktualna županijska vlast podržava psihički bolesne osobe koje svako malo potpredsjednici Vlade Vesni Pusić šalju dopise kako je on u zatvoru. Ćaćić je ponovno oštro odbacio navodne insinuacije o njegovu pritvaranju.

HDZ-ov koalicijski partner Ivan Bižanović (HSU) pitao je je li županija od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta primila sredstva  za prijevoz učenika i što će biti sa dugom Županije prema autoprijevoznicima. Na pitanje mu je odgovorio župan Milan Kolić kazavši kako je Vlada RH 2013. i 2014. godine smanjila limit za iznos od 2,5 milijuna kuna od čega većina ide za materijalne i financijske troškove poslovanja obrazovnih ustanova na području LSŽ.

– Obavili smo razgovore sa prijevoznicima i prema dogovoru ćemo do kraja godine podmiriti dugove, rekao je Kolić. Katarinu Milković (HDZ) zanimalo je što se čini kako ne bi došlo do prestanka usluge hemodijalize u Gospiću. Odgovorio joj je župan Milan Kolić koji je rekao kako je jedna od točki dnevnog reda upravo davanje suglasnosti proširenju djelatnosti OB Gospić s hemodijalizom.

– 5.veljače 2008. godine uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u vrijeme kad je ministar zdravstva bio dr. Milinović u hemodijalizu je uloženo 10 milijuna kuna…12. srpnja ističe otkazni dogovorni rok između HZZO-a i vlasnika hemodijalize. Prije nepunih mjesec dana s tada aktualnim ministrom zdravlja Ostojićem i direktorom HZZO-a održao sam razgovore o hemodijalizi u Gospiću gdje smo dobili potpunu podršku. Sada već bivši ministar zdravlja tada nam je obećao suglasnost u roku od sedam dana od prihvaćanja odluke o proširenju djelatnosti OB Gospić  s hemodijalzom. Do dana današnjeg je još nismo dobili, kazao je Kolić.

Nakon aktualnog sata prihvaćene su sve točke dnevnog reda, a najvažnija među njima jednoglasno prihvaćena odluka o proširenju djelatnosti OB Gospić s hemodijalizom, koja će olakšati život za osamnaest korisnika te medicinske usluge s područja LSŽ.

hj