Tijekom proteklog vikenda otok Pag predstavio se u slovenskom gradu Celju, na glavnom gradskom Krekovom trgu, zajedničkim nastupom svih svojih gradova i općina pod nazivom Zvuci i okusi otoka Paga. Nastup je osmišljen kao promocija cijelog otoka Paga koji uz toliko jedinstvenih prednosti ima i različitosti, ali sve to čini jednu cjelinu i predstavlja izvrstan, jedinstveni turistički proizvod.

Grad Novalja svoju je turističku ponudu predstavio na štandu TZ Grada Novalje te preko domaćih proizvođača gastronomskih delicija i suvenira kao i Udruga Maslinara i Veli škoj, ali i nezaboravnim nastupom ženske klape Murtelica i njihovih kolega iz klape Navalis, uz uvijek atraktivnu izvedbu pisme nakanat pjevača iz Novalje, Paga, Barbata i Kolana. KUD Naški oduševio je svojim nastupom, a u programu su još sudjelovali: Paške klape Sol i Peružni, klapa Povljana iz Povljanje, KUD Bartol Kašić iz Kolana i KUD Družina iz Grada Paga.

Svi predstavnici Grada Novalje i Paga te općina Kolan i Povljana kao i sudionici gastronomsko-kulturne i ukupne turističke promocije dali su sve od sebe kako bi ovaj nastup ostao domaćinima u najljepšem sjećanju.

Sve je započelo u petak promocijom otočnih proizvoda i programom na glavnom trgu već od 11 sati, a klapa Sol bila je najljepši početak priče o otoku Pagu. Prvi dan završio je velikim koncertom klape Kambi čiji su gosti bili su Davor Rodolfi i slovenska pjevačica Nuša Derenda. Dvorana Glogovec bila je prepuna ljudi, pjesme i emocija, a koncert je završio tek nakon nekoliko biseva i povrataka klape Kambi na pozornicu.

U subotu je, unatoč kišnom vremenu, čemu svjedoče fotografije s kišobranima veselih kolorita, nastup otoka Paga posjetilo mnoštvo slovenskih građana svih generacija, koji su gotovo zaneseno uživali u atmosferi, otočnoj glazbi i izvrsnim gastronomskim delicijama što su ih čekale na glavnim štandovima otočnih proizvođača, ali i na otočnome „švedskom stolu“, poput sira, pršuta, fritaje sa šparogama, hobotnice, crnog rižota i ostalih zanosnih okusa Paga. Nakon što su otočni domaćini ugostili svoje brojne goste na trgu i pružili im osjećaj pravog zadovoljstva, upotpunjen uspomenama, ali i željom da posjete otok Pag, gradonačelnik Celja Bojan Šrot za sve je predstavnike otoka Paga i sudionike programa organizirao zajedničku večeru u Celjskoj kući gdje se moglo uživati u našim, domaćim, ali i slovenskim specijalitetima.

Uz pozdravni govor gradonačelnika Novalje Ante Daba te gradonačelnika Paga Zorana Maržića, načelnika općine Kolan Josipa Zubovića i načelnika općine Povljane Iva Pogorilića, domaćinu Gradu Celju i njegovu gradonačelniku Bojanu Šrotu uručeni su,uz riječi zahvale, i otočni darovi – dvije umjetničke slike s maslinama i dvije paške čipke. Možemo reći da se i u tome zrcalilo jedinstvo otoka.

Poticaj za manifestaciju Zvuci i okusi otoka Paga i njenu zahtjevnu organizaciju zahvaljujemo Romanu Šumaku, velikom entuzijastu i uspješnome poslovnom čovjeku iz Slovenije, koji već dvadeset godina neprestano ljetuje i boravi na otoku Pagu. Uz potporu Grada Novalje, Grada Paga te općine Kolan i Povljanu, organizator je bila Mestna opčina Celje, a pokrovitelj tvrtka Molliere.

Otok Pag uspješno se predstavio u Celju, na zadovoljstvo domaćina – uprave grada Celje, s gradonačelnikom Bojanom Šrotom na čelu, te brojnih građana koji su došli u velikom broju unatoč promjenljivom i kišnom vremenu. Dobro došlica predstavnika cijelog otoka, brojne zanosne otočne delicije i izvrstan glazbeno-kulturni program nisu ostavili ravnodušnima građane Celja i Slovenije jer su na celjskome glavnom trgu osjetili pravi djelić Mediterana, Hrvatske, Jadrana i nadasve otoka Paga.

Uz zajedničku želju da se manifestacija Zvuci i okusi otoka Paga nastavi i idućih godina i tako postane tradicionalna.

Emanuela Škunca/GN