Predsjednica Grabar-Kitarović: “Biti u Lici, uvijek je osobita povlastica. To znači biti u srcu Hrvatske”

Svečanost obilježavanja Dana Ličko-senjske županije nastavljeno je danas svečanom sjednicom Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Ovaj događaj posebno je uveličao dolazak predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Svečanoj sjednici uz domaćine, župana ličko-senjskog Darka Milinovića i predsjednicu skupštine Nadu Marjanović nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora – saborski zastupnik Marijan Kustić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar prometa Oleg Butković, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i brojni drugi uzvanici iz društvenog i političkog života.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović.

Nastavak ispod oglasa

-Napravili smo veliki korak u konsituiranju naše županije, ne samo na regionalnoj nego i na nacionalnoj razini. Svi naši napori bit će i dalje usmjereni na razvoj Ličko-senjske županije te poboljšanje prilika i perspektiva koje možemo ostvariti u europskom kontekstu, kazala je Marjanović zahvalivši se pri tome svim članovima skupštine, županu, te posebno djelatnicima Županije.

Župan Milinović: “Pozivam sve one koji Hrvatsku nose u srcu neka sa nama grade ovu županiju i Hrvatsku u cjelini”

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović u svome govoru posebno se zahvalio predsjednici RH kao osvjedočenom prijatelju Like i Gospića.

-Pozdravljam vas sve danas koji ste došli još jednom posvjedočiti ljepotu i snagu Ličko-senjske županije. Danas je godina dana od kad sam ustoličen na mjesto župana ove županije. Ovo je obično svečarska prigoda u kojoj se treba i pohvaliti za sve učinjeno u proteklom razdoblju. Bez obzira na to, dobro je upozoriti i na neke stvari koje nas žuljaju i na koje nismo zadovoljni. Nezaposlenost Ličko-senjske županije danas je manja 34% nego prije 3-4 godine. Gospođo predsjednice, građani Like i svi oni koji su danas ovdje s nestrpljenjem čekaju demografske mjere koje ste najavili. Prije samo 80 godina ovdje bilo 200 tisuća duša, danas nas ima negdje 53 tisuće, ali na idućem popisu ne dvojim da će nas biti ispod 50 tisuća. Zato su oči javnosti i svih gradonačelnika i načelnika uprite prema vama, od vas očekujemo puno, i da zajedno s Vladom RH maknete te sumorne oblake i nad ovom županijom i nad Hrvatskom i da zaustavimo ono što najviše tišti narod na ovim područjima, ali rekao bi i u cijeloj državi, a to je depopulacija. Ovdje je sa nama i župan Komadina, ljepo je čuti da Vlada ima projekte za Slavoniju, i on treba, ljepo je čuti da se organiziraju župani sa sjevera Hrvatske, i trebaju, ali mislim da nema posebnijeg kutka koji treba poseban zakon od Gorskog kotara, od Like i od Dalmatinske zagore. Zato očekujem od Vlade RH i predsjednice da nam pomognu u tome, kazao je Milinović.

“Konsolidirali smo proračun, doveli smo ga u stabilno stanje i tu se želim zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u tome. Bilo je tu teških trenutaka, odluka i rezanja materijalnih prava, ali napravili smo to i zahvaljujem se djelatnicima jer su to prihvatili da bi nam sutra bilo bolje. Što se tiče turizma, i tu grabimo krupnim koracima naprijed, rekao je.

Milinović se predsjednici posebno zahvalio jer je podržala regionalni ustroj koji podrazumjeva 20 županija i grad Zagreb. Istaknuo je podatak po kojem u Lici ima više od 5000 OPG-ova, te kako je broj grla stoke prešao prijeratni broj.

“Čuo sam se jučer s budućim ministrom gospodarstva Horvatom i potpredsjednikom Vlade Tomušićem…Neću vas zamarati brojkama, ali želim nabrojiti samo neke strateške projekte na razini od 8 milijardi kuna; Izgradnja razvojnog centra LSŽ od 20 milijuna kuna, projekt vodoopskrbe od 320 milijuna kuna..U ovih 7 mjeseci imamo odobreno već 350 milijuna kuna” kazao je Milinović te pozvao sve one koji Hrvatsku nose u srcu da zajedno grade ovu županiju i Hrvatsku u cjelini.

Predsjednica Grabar Kitarović: “Ličani su i perom i mačem bili na prvoj crti hrvatskog domoljublja”

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović zahvalila se domaćinu, županu Milinoviću na srdačnom dočeku i hrvatskim zastavama.

“Biti u Lici, uvijek je osobita povlastica. To znači biti u srcu Hrvatske. Lika je poveznica našeg sjevera i juga. Ličani su i perom i mačem bili na prvoj crti hrvatskog domoljublja’, kazala je na početku obraćanja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Podsjetila je da je otac domovine Ante Starčević, čiji je rođendan, 23. svibnja i Dan Ličko-senjske županije, upozoravao da se sloboda i neovisnost neće ostvariti samo uspostavom neovisne države, nego tek izgradnjom društva na etičkim vrijednostima, koje se očituju u moralu i blagostanju naroda.

“Rješavanju demografske krize posvetila sam se jer je to gorući problem, strateško pitanje opstanka i razvoja društva i države. Uskoro ću svoje mjere javno predstaviti, u dogovoru s Vladom ili sama. Pozivam Vladu da se zajedno primimo rješevanja tih problema. Agrokor ne može biti izgovor za neprovođenje reformi. Nije to jedini hrvatski problem’, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Koliko je bitno provoditi reforme predsjednica je podsjetila na primjeru porezne reforme. Zabilježen je proračunski suficit i pozitivne promjene u gospodarstvu, rekla je predsjednica, dodavši da sve to ide u prilog daljnjem poboljšanju kreditnoga rejtinga i investicijske klime i konkurentnosti u Hrvatskoj.

“Rast plaća bitan je uvjet zaustavljanja iseljavanja, koje je na nekim područjima poprimilo katastrofalne razmjere”, kazala je predsjednica.

“Moram upozoriti i da prazan pogranični prostor predstavlja otvoren poziv za upad imigranata na državni prostor noseći sa sobom potencijalne ugroze”, rekla je predsjednica, istaknuvši da je u tom pogledu posebno ugroženo područje Ličko-senjske županije. “Naseljavanje je od ključne važnosti ne samo za sigurnost, nego i razvoj ove regije”.

“Pretpostavka tomu je donošenje hitnih demografskih mjera te donošenje gospodarskih mjera koje će donijeti ulaganje u ovu regiju. U određivanju i primjeni tih razvojnih mjera županije mogu i moraju imati veću ulogu. Zadaća je osnažiti županije. Lika može bolje i zna još bolje”, poručila je predsjednica.

U nastavku svečane sjednice Županijske skupštine podijeljene su nagrade i javna priznanja, a događaj su nastupom uveličali ženska klapa Senjkinje i FD Perušić.

H.J./N.M.

FOTO: Evo tko su dobitnici javnih priznanja i godišnje nagrade Ličko-senjske županije